Uhapšen i Saif al-Islam Gaddafi da li ga čeka očeva sudbina?

Seif el-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog vođe Mumaera Gadafija, uhapšen je na jugu Libije, izjavio je u subotu ministar pravde i ljudskih prava u Nacionalnom prijelaznom vijeću Mohamed el-Alagi.

“Seif el-Islam, koga traži Međunarodni kazneni sud, uhapšen je na jugu Libije”, izjavio je ministar odbivši da navede više pojedinosti.

Jedan izvor iz “Vijeća revolucionara” u Tripoliju, organizacije bivših pobunjenih boraca, potvrdio je da je Seif uhapšen u regiji Ubari.

U subotu su se glavnim gradom Libije pronijele glasine o hapšenju sina i potencijalnog nasljednika ubijenog libijskog lidera Muamera Gadafija.

Vijeće je 27. juna izdalo nalog za hapšenje Seifa el-Islama i njegovog oca, osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti počinjenih za vrijeme gušenja pobune u zemlji. Nalog za hapšenje je izdat i za bivšeg šefa libijskih obavještajnih službi Abdalaha El-Senusija koji je pobjegao na Bali.

Prema izvještaju, 39-godišnji Gaddafijev sin uhapšen je u blizini mjesta Obari. Njegova sudbina bila je potpuno nepoznata u posljednjih nekoliko sedmica zbog vrlo kontradiktornih informacija.

Saif al-Islam, jedini je od Gaddafijevih sinova koji još nije pronađen.

Gadafi ima sedam sinova i jednu ćerku, a prema dosadašnjim izveštajima, poginuli su njegov najmlađi sin Saif al-Arab, u zračnom napadu 1. maja, i peti sin Moatassim, koji je, prema riječima novih libijskih vlasti, ubijen kad i sam Gaddafi.

Prema nepotvrđenim podacima, još jedan Gaddafijev sin je poginuo, dok su dvojica pobjegla u Alžir, a jedan u Niger.

Saif je umakao snagama Nacionalnog prelaznog vijeća (NPV) nekoliko dana prije pada Sirta, posljednjeg uporišta Gaddafijevog režima 20. oktobra ove godine.

Saif-al islam, sin libijskog lidera Muammara Gaddafija je u protekloj deceniji imao važne uloge u libijskoj unutrašnjoj i vanjskoj politici premda nije obavljao nikakvu javnu funkciju u državi.

Međunarodna potjernica

Od maja 2011. godine traži ga Međunarodni krivični sud zbog zločina protiv čovječnosti. Libijski pobunjenici su objavili da su ga uhapsili nakon ulaska u Tripoli, 21. avgusta, da bi se on dan kasnije pojavio u javnosti i negirao ove tvrdnje.

Prethodnih godina je u više navrata predvodio pregovarački tim Libije i uspio riješiti nekoliko osjetljivih pitanja. U medijima je govorio o političkim i ekonomskim reformama u Libiji, poštujući okvire koje je zacrtao njegov otac, pukovnik Muammar Gaddafi.

Poznavaoci libijskih prilika različito tumače njegove poteze – da li se time želio pozicionirati kao nasljednik oca ili poboljšati imidž režima. Ipak, jedinstveni su oko toga da je Saif al Islam postao važna ličnost u javnom životu Libije.

Libijski inženjer i političar Saif al Islam Gaddafi rođen je 25. juna 1972. godine u Tripoliju. Drugi je sin lidera Muammara Gaddafija i njegove druge žene Sofije Farkash. Saif Gaddafi ima četvoricu rođene braće i jednu sestru.

Godine 1994. diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Tripoliju. Od bečkog IMADEC univerziteta dobio je zvanje magistra poslovne administracije 2000. godine. Doktorat je upisao na Ekonomskom institutu u Velikoj Britaniji. Hobi mu je slikarstvo.

Nakon završetka studija, Saif al Islam se uključio u rad Centra za industrijska istraživanja u Tripoliju. Godine 1996. radio je u uredu za konsultacije. Dobio je zvanje vodnika u libijskoj armiji, iako nije pripadao nijednoj vojnoj instituciji. Godine 1988. osnovao je Dobrotvornu instituciju za razvoj.

U ime Gaddafijeve dobrotvorne institucije učestvovao je 2000. godine u pregovorima sa filipinskom grupom Abu Sajaf. Otmičari su pristali osloboditi zatočene novinare zapadnih medija uz otkupninu od 25 miliona dolara. Vlade Francuske, Njemačke i Finske poslale su emisare u Tripoli kako bi zahvalili Gaddafijevom sinu na uspješnom „oslobađanju“.

Doprinio je rješavanju slučaja Lokerbi. Libija je optužena za obaranje aviona Pan American koji je letio za Njujork, iznad grada Lokerbija u Škotskoj, 21. decembra 1988. godine. Tom prilikom poginulo je 259 putnika i 11 stanovnika Lokerbija. Libija je žrtvama tragedije platila 2,7 milijardi dolara.

Navodi se da je imao udjela u rješavanju libijskog nuklearnog pitanja. Ukidanjem nuklearnog programa Libiji su ukinute sankcije i ponovo su uspostavljeni odnosi sa Sjedinjenim Državama, 28. juna 2004. godine.

Odigrao je ključnu ulogu u rješavanju pitanja bugarskih medicinskih sestara koje su oslobođene u julu 2007. godine, nakon skoro osam godina provedenih u zatvoru. Libijski sud ih je u maju 2004. godine osudio na smrt, zbog optužbe da su prenijele virus HIV-a na 437 libijske djece u bolnici u Bengaziju, od kojih je 56 umrlo.

Branio oca

Saif al Islam se aktivno uključio u odbranu od opozicionih snaga čija je pobuna počela 17. februara ove godine. Više puta se pojavljivao na libijskoj televiziji. Branio je svog oca i kritizirao pobunjenike, nazivajući ih plaćenicima i izdajnicima.

Sredinom maja 2011. godine glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno-Ocampo zatražio je podizanje optužnice protiv Muammara Gaddafija, Saif al Islama i šefa libijske obavještajne službe Abdulaha al Sanusija. Optužnica, objavljena 27. juna 2011. godine, tereti ih za zločine protiv čovječnosti.

Mediji su 21. augusta objavili vijest da su pobunjenici uhapsili Saifa u Tripoliju. Istu vijest su potvrdili predsjednik libijskog prelaznog vijeća Mustafa Abdul Jalil i glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno-Ocampo. Međutim, Saif al Islam se 22. avgusta pojavio pred novinarima i rekao da nije pao u ruke pobunjenika, te da je njegov otac na sigurnom.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com