Val nezadovoljstva u Njemačkoj: Štrajkovi na sve strane, avioni prizemljeni

Najprije strojovođe, prijevoznici i poljoprivrednici, sada zaposleni u zračnoj sigurnosti, javnom prijevozu, pa čak i liječnici: Njemačku je pogodio val štrajkova.

Zbog planiranog štrajka upozorenja snaga sigurnosti zrakoplovstva više od 1.100 letova bit će otkazano u četvrtak ili će moći poletjeti samo s odgodom. Pogođeno je oko 200.000 putnika, objavilo je u srijedu udruženje zračnih luka ADV.

Danas zrakoplovi ostaju na zemlji

Naime, Verdi je pozvao djelatnike privatnih zaštitarskih usluga na cjelodnevni štrajk upozorenja u jedanaest većih zračnih luka.

Direktor ADV-a Ralph Beisel oštro je kritizirao pristup: “Zračne luke nisu strana u kolektivnim pregovorima u ovom sporu, već ponovno postaju mjesto sukoba interesa.” Putnici trebaju pouzdanost, rekao je Beisel za njemačke medije.

“U Njemačkoj gotovo svaki dan doživljavamo najave štrajka na štetu mobilnosti i gospodarstva. Ovo se mora zaustaviti”, dodao je.

Autobusi i vlakovi u petak će biti u zastoju

Svakome tko se u svakodnevnom životu oslanja na autobuse i vlakove trenutno je teško. Višednevni štrajk strojovođa GDL prekinut je tek u ponedjeljak.

Za petak su u gotovo svim saveznim zemljama najavljeni cjelodnevni štrajkovi upozorenja u lokalnom javnom prijevozu.

Bavarska je isključena iz štrajka, jer tamo trenutno nema pregovora. U Berlinu bi štrajk također trebao biti ograničen na jutarnje sate, pišu njemački mediji.

Pozadina su paralelni kolektivni pregovori u javnom prijevozu u gotovo svim saveznim zemljama.

Prve runde pregovora su posvuda završile, ali rezultata nema. Došlo je, dakle, vrijeme za veći pritisak na poslodavce, rečeno je iz Sindikata Verdi.

Činjenica je: putnici će se u petak suočiti s ograničenjima, posebno u vrijeme prometne špice. Prema informacijama iz Verdija, štrajkom je pogođeno više od 130 komunalnih poduzeća u oko 80 gradova i oko 40 okruga, kao i ukupno 90.000 zaposlenika.

Sveučilišne bolnice diljem Njemačke stupile su u štrajk
Ovaj tjedan već su uvedena ograničenja u sveučilišnim bolnicama diljem Njemačke zbog štrajka upozorenja liječnika.

Prema informacijama iz Marburger Bunda, pojedini su se pacijenti u utorak morali pripremiti na duža čekanja, a odgođene su i operacije koje nisu nužne.

Sindikat je rekao kako će hitni slučajevi dobiti pomoć.

Marburger Bund je pozvao više od 20.000 liječnika u 23 državne sveučilišne bolnice diljem zemlje na štrajk. Traže 12,5 posto više plaće za liječnike i poboljšanje uvjeta rada.

Prema podacima sindikata, osnovna plaća liječnika u sveučilišnim bolnicama je oko 200 do 600 eura niža nego u općinskim bolnicama s duljim radnim vremenom, pišu njemački mediji. Do sada u tri runde pregovora nije postignut dogovor, piše fenix-magazin.de.