Verona: Čovjek s dva srca preživio dva srčana udara u isto vrijeme

Muškarca starog 71 godinu ljekari su uspjeli oživjeti samo nekoliko trenutaka nakon zatajenja dva srca koje je imao.

Ovaj muškarac 2010. godine prevezen je u bolnicu u Veroni zbog bola u prsima kada su oba njegova srca počela nepravilno kucati, objavio je američki medicinski časopis “Anali hitne medicine”.

Prije nekoliko godina ovaj pacijent je podvrgnut dvostrukoj transplantaciji srca i, umjesto da mu za vrijeme operacije bude uklonjeno bolesno srce i zamijenjeno novim, on je dobio dodatno srce. Komore i krvne žile dva organa zatim su spojene kako bi novo srce svojim radom podržavalo ono bolesno.

Međutim, jedno srce je vremenom postalo jače od drugog i počelo je kucati drugačijim ritmom, što su ljekari pokušali ispraviti lijekovima i sinhronizovati otkucaje, ali su oba srca prestala raditi i pacijent je prestao disati.

Uspjeli su ga oživjeti samo nekoliko trenutaka nakon toga, a zatim su mu zamijenili pejsmejker. On je sada živ i dobro se osjeća sa svoja dva srca.

Dvostruke transplantacije organa rijedak su medicinski zahvat. Uređaji koji su se pri takvim operacijama ugrađivali u tijelo prije 20 su godina bili skupi i veliki, ali sada su ekonomski prihvatljiviji i prenosni.

Životni vijek osoba kojima je uz bolesni organ presađen još jedan, bilo da se radilo o bubregu ili srcu, obično iznosi 15 godina, no organizam nekih pacijenata se navikne pa oni žive i puno duže od tog perioda.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com