Vijeće ministara BiH bit će potvrđeno za 15-ak dana

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas je sastankom u Banjoj Luci s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom završio konsultacije o sastavu Vijeća ministara, za koji očekuje da, u skladu s dogovorom „šestorke“ i koordinacijom uspješno funkcioniše u narednom periodu, a nakon zvaničnog potvrđivanja.

Izrazivši zadovoljstvo obavljenim konsultacijama, Bevanda je podsjetio da dogovor šetorice lidera najačih stranaka, koji je prethodio njegovom imenovanju, jasno precizira šta je neophodno uraditi da bi se deblokirali određeni procesi u BiH.

„Politički stavovi su dogovoreni i treba ih poštovati“, kazao je Bevanda na pres-konferenciji navodeći da Vijeće ministara treba slijediti taj dogovor, tražiti kompromis i uvažavati stavove svih strana.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da će novi saziv Vijeća ministara biti potvrđen za 15-ak dana, a da u međuvremenu budu završena i pitanja dogovorena na sastanku „šestorke“ o usvajanju zakona o popisu i o sistemu državne pomoći.

“Dogovor je bio da, ukoliko sve nije riješeno, ništa nije riješeno, ali sam uvjeren da neće biti zastoja”, kazao je i naveo da se sva ta pitanja mogu završititi u tom periodu.

Dodik je, na pres-konferenciji nakon 30 minuta razgovora s Bevandom, kazao da smatra da postoji značajan nivo saglasnosti o prioritetima Vijeća ministara u kojem SNSD kandidira za ministarska mjesta Nikolu Špirića i Sredoja Novića.

Nije želio da potvrdi imena kandidata SNSD-a za zamjeničke funkcije u Vijeću ministara.

Dodik je upoznao Bevandu i o stavovima SNSD-a i SDS-a da zatraže ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, što će biti parlamentarna inicijativa tih dviju stranaka krajem ove i naredne sedmice.

„Važno je da smo zajednički konstatovali da će se poštovati Ustav BiH, kao i zakoni te da će se zajednički raditi na donošenju mjera iz oblasti ekonomije, u čemu je Bevanda stručnjak i imaćemo olakšanu situaciju“, rekao je Dodik koji uspjeh Vijeća ministara upravo vidi ukoliko se pozabavi ključnim ekonomskim pitanjima u skladu sa svojim nadležnostima, što podrazumijeva, kaže, i koordinaciju s nižim nivoma vlasti.

Hitno je potrebno, kazao je, deblokirati plaćanje po osnovu inoduga te tu navodi da su mu „nerazumljivi pojedini stavovi“, pri čemu je optužio SDA da posredstvom svog zamjenika ministra finansija pokušava da „blokira“ cijelu situaciju.

“Što se tiče Dragana Vrankića, on to očigledno čini izvan strukture HDZ-a i djeluje unilateralno, tako da čekamo imenovanje i on tu više neće biti problem”, tvrdi Dodik, komentirajući različite stavove o budžetu i privremenoj odluci o finansiranju, koji su usvojeni i to treba biti poštovano, bez obzira na “te pojedince”.

Od Bevande očekuje da se Vijeće ministara i tim pitanjem pozabavi, ukoliko ono i ranije ne bude riješeno te navodi da pred BiH predstoji završetak usvajanja zakona popisa i državne pomoći te pitanja po presudi „Sejdić-Finci“ da bi BiH mogla aplicirati za statust kandidata u EU.

Predsjednik SNSD-a je rekao da će podržati evropski put BiH, uz koordinaciju koja je, po njemu neophodna, pri čemu bi se u to pitanje uključili svi nivoi vlasti.

„Bevandu čeka mnogo posla i napora i nadam se da ćemo imati određene pomake“, zaključio je Dodik.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com