Vlasti u BiH na svim nivoima potrošile milijardu KM

Brojač budžetske potrošnje jučer je prikazao iznos od jedne milijarde KM, koliko su vlasti na svim nivoima u BiH potrošile od 1. januara do jučer, 12. februara, saopćio je danas Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI).

– Bahatost koju vlasti u BiH pokazuju u raspolaganju budžetskim sredstvima manifestira se, između ostalog, i time što se većina institucija još finansira na osnovu odluke o privremenom finansiranju, zbog nepoštivanja zakonom predviđenih rokova za donošenje budžeta, navodi se u saopćenju. – prenosi Fena.

Tako 10 od 14 vlada u BiH i dalje finansira javnu potrošnju na osnovu ove odluke, čime dokazuju da nisu sposobne zakonski upravljati budžetskim procesom.

– U Bosni i Hercegovini nije slučajno da godinu i po dana nakon izbora vlasti nisu u stanju da donesu budžet za sljedeću godinu, nego se finansiraju odlukama o privremenom finansiranju. Ovakve metode dovode građane pred “svršen čin” i nimalo ne doprinose transparentnosti budžetskog procesa. Odluke o privremenom finansiranju se donose po hitnoj proceduri, u roku dan-dva, ne uzimajući u obzir mišljenja stručnjaka i javnosti. Privremenim finansiranjem se ignoriraju tekuća makroekonomska kretanja i samo se ponavlja budžetska potrošnja iz prethodne godine, odnosno u samoj strukturi potrošnje se ništa ne mijenja, rekao je izvršni direktor Fondacije CPI Damir Mehmedbašić, navodi se u saopćenju.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com