Zašto Tihića i SDA brine rad Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine?

Iz bolesničke postelje u Bosanskom Šamcu, izazvan dešavanjima prethodnih dana javnosti se posredstvog agencije Anadolija obratio Sulejman Tihić. Iz Tihićevog obraćanja može se pretpostaviti samo jedan cilj javnog istupa – neargumentovana i bezrezervan podrška uhapšenom i pritvorenom predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Živku Budimiru.

Tihić se nakon višemjesečnog izbivanja iz javnog života pojavio da bi rekao da je Živko Budimir uhapšen jer „neko“ nije uspio na ustavan i zakonit način preuzeti vlast, pa se sada to pokušava preko „organa represije“. Aferim, simbolika potpuna!

Bivši komunistički, opštinski tužilac iz Bosanskog Šamca, sticajem okolnosti javlja se dvadeset godina poslije kao predsjednik SDA, opet iz Bosanskog Šamca, da kaže da se vlast pokušava preuzimati preko „organa represije“!? Čak i terminologija iz prošlog sistema, toliko očito bliska Sulejmanu Tihiću, da i dalje koristi istu zastarjelu i anahronu terminologiju „organa gonjenja“!

Bez ikakvih argumenata i bez predočenih dokaza Sulejman Tihić u intervju agenciji Anadolija nastoji sruši i degradirati pravosudni sistem i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, unaprijed negirajući krivicu uhapšenog i pritvorenog predsjednika Federacije Budimira proglašavajući akciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine montiranom i pučom u Federaciji Bosne i Hercegovine!?

„Upravo ovi pokušaji neustavnog preuzimanja vlasti od strane nove parlamentarne većine dokazuju, stavljaju na kušnju i razloge hapšenja, odnosno krivičnog postupka protiv Živka Budimira. To može biti cilj zbog svega se sve ovo dešava. Jer nisu mogli na ustavan i zakonit način preuzeti vlast pa pokušavaju preko organa represije. A jedino se na ustavan i zakonit način može promijeniti vlast i mi to cijelo vrijeme govorimo“, rekao je Tihić za agenciju Anadoliju.

Novinar Anadolije pitao je Tihića zašto brani Budimira i kako komentariše da se i neki visoki zvaničnici SDA dovode inkriminirajuću vezu sa Budimirom, Tihić kaže:

„Ta jedna parada koja je tom prilikom napravljena, jedan medijska pompa… Sve to dovodi u pitanje smisao i samog postupka. Sve se to moglo uraditi i na drugačiji način. Činjenica je da nisu isti kriteriji. Za Živka Budimira vrijede jedni, a za neke druge drugi kriteriji. Sjećate se ranijih afera gdje se Sud Bosne i Hercegovine proglasio nenadležnim i spustio predmet na niže instance. A predmet Budimir koji pripada nadležnosti općinskog ili kantonalnog suda, izmještena je na Sud Bosne i Hercegovine“, rekao je Tihić bez konkretnog odgovora na pitanje zašto brani Budimira, na osnovu čega i kako komentariše veze visokih zvaničnika SDA sa Budimirom.

Tihić bez ikakvih argumenata brani Budimira, koji je u istražnom pritvoru, bez optužnice ali sa jakim inkriminirajućom osnovanom sumnjom, koju je prihvatio Sud Bosne i Hercegovine, da je svojim djelovanjem rušio pravni sistem Bosne i Hercegovine i „dijelio pravdu“ zloupotrebljavajući zakone i pravosuđe, dijelio pomilovanja kapom i šakom, bez kriterija, argumenata i opravdanja, sa osnovanom sumnjom da je sve nečasne radnje činio isključivo radi finansijske koristi.

Tihića možda treba i razumjeti zašto bezrezervno i neargumenata brani svoga političkog partnera Živka Budimira, koji mu je osnovni alat za ostanak SDA u vlasti, pa makar bio i u pritvoru.

Neshvatljivo je da Tihić, kao zvaničnik i član rukovodstva državnog zakonodavnog tijela u Bosni i Hercegovini, nastoji potpuno degradirati Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine miješajući se u nezavisnost i rad tih institucija koje moraju prije svega biti nezavisne, bez uticaja i miješanja bilo kojeg pojedinca ili političke partije u njihov rad, makar i verbalnog. Tihić bi to kao bivši opštinski tužilac trebao svakako znati, ali postavlja se pitanje da li bolest o kojoj je napokon progovorio utiče na njegovu moć rasuđivanja!?

Postavlja se pitanje zašto SDA u svojim istupima, a sada i Sulejman Tihić, nastoje degradirati istrage i postupke koje vode Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine, iako su se do neki dan zaklinjali u nezavisnost i odbranu istih tih državnih institucija!? Sulejmana Tihića očito brine ono što rade ove institucije, pa je zanimljivo i njegovo približavanje po stavovima Miloradu Dodiku, koji već godinama bjesomučno napada ove institucije, a vjerovatno iz straha od istraga i optužni za kriminal i korupciju koji se Dodiku već godinama stavljaju na teret.

Logičnim se čini da se iz istih razloga možda i Sulejman Tihić i SDA boje mogućih optužbi za kriminal prvaka SDA!? Prema izjavama i reakcijama strah je izgleda pokucao i na njihova vrata. A valjda je bilo i vrijeme, nakon godina i godina bahatosti i nedodirljivosti!

(VisokoIN)

Vezani članci

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

VISOKOIN.COM

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

VISOKOIN.COM

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM