Zatvaranje Zemaljskog muzeja udarac na državu BiH

Zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH predstavlja još jedan udarac na državu Bosnu i Hercegovinu, izjavio je danas Feni zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić, komentirajući najavu iz Zemaljskog muzeja da će sutra ova značajna institucija kulture biti zatvorena prvi put u svojoj 130-godišnjoj historiji.

– Jasno da su odgovorni svi oni koji nisu bili u mogućnosti da se postigne politički dogovor, jer ova zemlja već više od godinu dana nema novu vladu, niti budžeta, smatra Šepić.

Svakako, naveo je on, da je Ministarstvo civilnih poslova u proteklom mandatu putem granta “Pomoć programu sufinansiranja institucija kulture u BiH” podžavalo rad sedam institucija kulture kojima je osnivač SRBiH. Konkretno, Zemaljski muzej BiH je za svoje redovne programske aktivnosti godišnje iz tog granta dobijao 850.000 KM.

– Također, učestvovao sam i u pomoći obezbjeđivanja priključenja sistema grijanja ovog muzeja na sistem grijanja institucija BiH. Tokom mandata se pokušalo i sistemski riješiti problem budžetiranja svih ovih sedam institucija, ali u ovom periodu očito da nije bilo političke volje, kao što je gotovo na svim poljima blokirano daljnje jačanje kapaciteta države i njenog puta ka evroatlantskim integracijama, upozorava Šepić.

Istaknuo je da je ponovo uputio pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću i ministru civilnih poslova Sredoju Noviću da država pomogne ovim institucijama iz budžetske rezerve.

– Znam da to neće riješiti njihov problem, ali može predstavljati prijelazni okvir dok država ne donese budžet. I dalje smatram da zakonom moramo riješiti pitanje ovih institucija, sve ostalo je krpljenje rupa, ali zato moramo imati partnere i na nivou države, i na nižim nivoima. Vjerujem da će ovo zatvaranje Zemaljskog muzeja biti privremenog karaktera i da će i država i menadžmet muzeja u 2012. uspjeti da osiguraju potrebne uslove za rad ove najvažnije institucije kulture za državu Bosnu i Hercegovinu, kazao je Feni zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić.

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com