Zbog neformiranja vlasti: Građani BiH gube 420 miliona KM godišnje

Organizacije Fridrich Naumann Stiftung, Transparency International BiH i Centar za politike i upravljanje iznijet će podatke koliko neifikasan rad prethodne vlasti, ocijenjene u izvještaju EK-a, košta građane BiH s političkog i ekonomskog aspekta.

“Postoji opasnost od potpunog urušavanja pravnog poretka i institucionalnog okvira ukoliko se ne poduzmu hitne mjere na procesuiranju najtežih oblika političke korupcije”, upozorava Srđan Blagovčanim, izvršni direktor Transprency Internationala BiH.

Prema analizi Lejle Dragnić iz Centra za politike i upravljenje direktni izgubljeni prinos je minimalno 656 miliona KM godišnje.
Gubitak za građane je minimalno 420 miliona KM, a preostalih 36 posto izgubili su fondovi. Pojednostavljeno, izgubljene su 511.302 mjesečne prosječne butoplaće.

Procjene koordinatora Fridrich Naumann Stiftunga Adnana Huskića su da postoji realna opasnost da će BiH, ukoliko se ne poduzmu hitne mjere od vlasti, ali i međunarodnog faktora, inklinirati prema većoj stagnaciji ili čak regresiji.

Epilog je stagnacija od evropskih integracija, procijenio je novinar i stručnjak za evropske integracije Zekerijah Smajić i dodao da je BiH u posljednjih nekoliko godina, za razliku od susjednih zemalja, stagnirala i napravila korak natrag od EU.

Kompletni podaci analiza političkih i ekonomskih gubitaka bit će prezentovani 9. novembra.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com