AMIR ZUKIĆ: Kroz poticanje zapošljavanja otvorit ćemo 11.000 radnih mjesta

Vlada Federacije BiH očekuje da će provedbom Uredbe o poticanju zapošljavanja, koja je usvojena na današnjoj sjednici u Mostaru, u dvije godine posao dobiti više od 11 000 osoba.

Kako je na konferenciji za novinare kazao federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, Federalna vlada osigurala je 70 milijuna maraka (20 milijuna za 2015. i 50 milijuna za 2016. godinu) za poticanje zapošljavanja.

Spomenuta sredstva bit će podijeljena kroz javni natječaj na koji će se moći prijaviti pravni subjekti, s tim da se na natječaj ne mogu prijaviti poduzeća koja se bave trgovačkom djelatnošću, ugostiteljskom djelatnošću i subjekti koji se bave priređivanjem igara na sreću.

Novozaposlenim osobama u pravnim subjektima koji budu odabrani na natječaju, Vlada Federacije BiH pokrivat će sve troškove plaće, doprinosa i poreza na plaću u visini najniže propisane neto plaće u Federaciji BiH.

Također, postoji i mogućnost samozapošljavanja, pokretanjem vlastitog biznisa ili obrta.

– Vlada Federacije BiH subvencionirat će poslodavce na period od 12 mjeseci, uz njihovu obvezu da zadrže uposlenika najmanje još 12 mjeseci uz sve prinadležnosti koje uposlenik ima u prvih 12 mjeseci – istaknuo je ministar Zukić.

Uredbom je precizirano da se na taj način mogu zaposliti osoba u životnoj dobi od 15 do 30 godina, bez radnog iskustva, koja se u evidenciji vodi kao nezaposlena duže od trideset dana i koja nema ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koje se obrazovala.

Po riječima ministra Zukića, Vlada će aktivno pratiti provedbu Uredbe na terenu te će, u skladu s potrebama, tekst Uredbe mijenjati i prilagođavati, što podrazumijeva kako će se gornja dobna granica, koja je sada postavljena na 30 godina, najvjerojatnije povećati.

– Mišljenje većine članova Vlade FBiH je da bi se dobna granica morala podići i to će se najvjerojatnije uraditi izmjenama Uredbe kada budemo imali prva iskustva kroz prvi tranšu sredstava od 20 milijuna maraka. Ta dobna granica sada je tako postavljenja zbog određenih razmimoilaženja u definiranju pojma nezaposlene osobe prema svjetskim i prema našim standardima – kazao je ministar, napomenuvši kako dobna granica ne postoji kada je u pitanju samozapošljavanje.

Dodao je kako Vlada FBiH procjenjuje da bi se sredstvima osiguranim u federalnom proračunu za 2015. godinu moglo otvoriti oko 3 200 novih radnih mjesta, dok bi se u sljedećoj godini, kada je u federalnom proračunu planirano 50 milijuna maraka za poticanje zapošljavanja, moglo otvoriti dodatnih 8 000 radnih mjesta.

– Ne znamo točno kakvu će pozornost i zanimanje izazvati ova uredba i, samim tim, kakve će učinke proizvesti. Međutim, očekujemo veliko zanimanje, a to mišljenje je utemeljeno na iskustvima susjednih zemalja u kojima su se ovakve mjere aktivne politike zapošljavanja pokazale veoma uspješnim – kazao je ministar Zukić.

Vezani članci

Kakva ih presuda čeka? Naredne sedmice izricanje presude Amiru Zukiću i Asimu Sarajliću

Visokoin.com

Vještak iz Podgorice na suđenju Zukiću i ostalima: Podaci na mobitelima podložni manipulacijama

Visokoin.com

Zukić: Obrtnicima i samostalnim djelatnicima u januaru će biti uplaćeno 60 miliona KM iz federalnog budžeta

Visokoin.com

Vlada FBiH izdvojila milion i po KM za izgradnju poduzetničkih zona u pet općina i dva grada

Visokoin.com

Halim Zukić: ”U jedinstvu je snaga, i mi ćemo to u narednom periodu i pokazati!”

Visokoin.com