Kakva ih presuda čeka? Naredne sedmice izricanje presude Amiru Zukiću i Asimu Sarajliću

U petak, 29. jula 2022. godine, Općinski sud u Sarajevu izreći će prvostepenu presudu bivšem generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću i još šestorici optuženih za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Zukić je, zajedno sa Esedom Džananovićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem i Asimom Sarajlićem, optužen za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, javlja BIRN.

Prema optužnici, Zukić i Bibić su tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, prema optužnici, koristeći svoj uticaj, preko Eseda Džananovića realizirali nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Optužnicom su se Sarajlić i Mirsad Kukić teretili za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Seid Fazlagić za pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Predmet protiv Kukića je 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

U aprilu ove godine Odbrana Kukića se žalila na prvostepenu presudu tražeći oslobađajuću presudu ili vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Fazlagić, koji je bio vozač Amira Zukića, sklapanjem sporazuma o priznanju krivice s Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pomoći počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine, a u završnoj riječi Kantonalno tužilaštvo zatražilo je osuđujuću presudu navodeći da je dokazana odgovornost optuženih, dok su njihove Odbrane zatražile oslobađajuću presudu.

Vezani članci

Vještak iz Podgorice na suđenju Zukiću i ostalima: Podaci na mobitelima podložni manipulacijama

Visokoin.com

Zukić: Obrtnicima i samostalnim djelatnicima u januaru će biti uplaćeno 60 miliona KM iz federalnog budžeta

Visokoin.com

Vlada FBiH izdvojila milion i po KM za izgradnju poduzetničkih zona u pet općina i dva grada

Visokoin.com

AMIR ZUKIĆ: Kroz poticanje zapošljavanja otvorit ćemo 11.000 radnih mjesta

Visokoin.com

Halim Zukić: ”U jedinstvu je snaga, i mi ćemo to u narednom periodu i pokazati!”

Visokoin.com