Zukić: Obrtnicima i samostalnim djelatnicima u januaru će biti uplaćeno 60 miliona KM iz federalnog budžeta

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potvrdio je Feni da će u januaru za 24.766 korisnika biti isplaćeno 60.000.000 KM za pomoć u obavljanju obrta i drugim samostalnim djelatnostima.

– Vlada Federacije BiH je u oktobru usvojila Uredbu o finansijskoj pomoći obrtima i drugim samostalnim djelatnostima, a cilj je bio da se pomogne na određen način obrtima u smislu održavanja zaposlenosti, podrške likvidnosti i lakšeg prevazilaženja posljedica pandemije. Zatim je ove sedmice Vlada donijela Odluku o utvrđivanju liste korisnika finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima. Ukupno je izdvojeno 60.000.000 KM za 24.766 korisnika. Jedinična vrijednost koeficijenta u skladu sa Uredbom iznosi 859,88 KM – rekao je Zukić.

Ključ za raspodjelu sredstava

Kaže da je podržano ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji BiH.

Ključ za raspodjelu sredstava je posječan broj radnika u periodu od 12 mjeseci, a maksimalan iznos pomoći po jednom subjektu je 30.000 KM.

– Prvi put smo uspjeli da ovaj proces provedemo potpuno digitalno. Znači da nikakvih troškova potencijalni korisnici nisu imali. Federalno ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva napravilo je aplikaciju i otvorilo link preko kojeg smo komunicirali s korisnicima. Pokušali smo svim onim koji su najviše pogođeni pandemijom i koji su osjetili njene posljedice da pomognemo u mjeri u skladu sa mogućnostima budžeta za 2021. godinu. Nadamo se da će to potaknuti obrtnike da počnu još aktivnije raditi u narednom periodu – naveo je Zukić.

Imamo još tri mjeseca

Finansijska pomoć namjenjena je za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlenike odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike.

Pored namjenjenih 60.000.000 KM, ističe, da bi u narednom periodu obrtnicima trebalo olakšati poslovanje primjena Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.

– Imamo još tri mjeseca za donošenje podzakonskih akata, koji bi trebalo da poboljšaju poslovni ambijent i olakšaju registraciju poslovanja – poručio je u izjavi za Fenu federalni ministar obrta i poduzetništva Amir Zukić.

Vezani članci

Kakva ih presuda čeka? Naredne sedmice izricanje presude Amiru Zukiću i Asimu Sarajliću

Visokoin.com

Vještak iz Podgorice na suđenju Zukiću i ostalima: Podaci na mobitelima podložni manipulacijama

Visokoin.com

Vlada FBiH izdvojila milion i po KM za izgradnju poduzetničkih zona u pet općina i dva grada

Visokoin.com

AMIR ZUKIĆ: Kroz poticanje zapošljavanja otvorit ćemo 11.000 radnih mjesta

Visokoin.com

Halim Zukić: ”U jedinstvu je snaga, i mi ćemo to u narednom periodu i pokazati!”

Visokoin.com