Bioničko oko omogućava slijepim ljudima da vide

Bioničko oko omogućilo je slijepim ljudima da čitaju slova i jednostavne riječi. Implant konvertuje slike sa eksterne kamere u elektroničke signale koji govore mozgu da može “vidjeti”.

Test je sproveden na 21 pacijentu koji imaju degenerativnu bolest koja uništava ćelije zadužene za primanje svjetlosti u zadnjem dijelu oka. Četvrtina pacijenata je uspjela tačno identificirati pojedinačna slova.

Više od polovine je moglo pročitati riječi od četiri slova, stoji u rezultatima objavljenim u British Journal of Ophtalmology.

Također, uređaj omogućava slijepima da vide objekte i da se kreću.

“Kada sam unutra mogu vidjeti gdje su prozori. Da biste krenuli prema vratima možete skenirati i vidjeti gdje je okvir vrata. Ako imate pločnik i travu sa strane možete vidjeti rub staze”, rekao je Richard Barrett koji je testirao uređaj.

“Argus II” je jedina odobrena proteza za mrežnjaču oka. Kamera montirana na staklima proizvodi sliku putem kabla na elektronikom čipu koji stoji u mrežnjači oka. Čip stimulira optičke nerve koji prenosi signal do vizuelnog centra mozga, omogućavajući osobi da vidi svijet u crno-bijeloj slici.


(VisokoIN)

Vezani članci

Pet stvari koje trebate znati o danas objavljenom naučnom otkriću stoljeća!

VISOKOIN.COM

Pet stvari za koje niste znali da ih je Tesla izumio

VISOKOIN.COM

Evo šta je Nikola Tesla predvidio o 21. stoljeću

VISOKOIN.COM

Aplikacija koja prati raspoloženje pretvara mobitel u džepnog terapeuta

VISOKOIN.COM

Isprintajte sebi novi okvir za naočale

VISOKOIN.COM

Poznati tehno bloger: Google Glass su promijenile i unaprijedile moj život

VISOKOIN.COM