Pet stvari za koje niste znali da ih je Tesla izumio

Nikola Tesla se smatra jednim od najvećih a ujedno i jednim od najmanje priznatih izumitelja svih vremena. Poput brojnih drugih izumitelja i naučnika, Tesla je svoje priznanje dobio tek nakon smrti.

Pročitajte neke od najvažnijih stvari za koje možda ne znate da ih je Tesla izumio.

1. Daljinsko upravljanje
Tesla je prvi demonstrirao korištenje daljinskog upravljanja 1898. godine kada je daljinski kontrolisao brod u Medison Skver Gardenu. Tesla se navodno nadao da će oružja kojima se upravlja daljinski jednog dana biti korištena od strane Sjedinjenih Američkih država.

2. Roboti
Teslin brod kojim se upravljalo daljinskim smatra se jednim od prvih robota. Tesla je bio nazivan „ocem robotike”, tako da ga možemo smatrati krivcem za praktično sve, od popularnog robota R2D2 pa sve do Google automobila koji se sami voze.

3. Električni motor
Nikola Tesla je izmislio električni motor 1888. godine, a motor koji se danas nalazi u poznatom automobilu na struju kompanije Tesla direktan je njegov potomak. Tesla je 1975. godine zbog ovog izuma uvršten u Kuću slavnih izumitelja.

4. Radio
Teslin izum radija bio je tema o kojoj se dosta debatovalo početkom dvadesetog vijeka. Italijanski naučnik Giljermo Markoni tvrdio je da je on izmislio radio, ali je zapravo koristio tehnologiju koju je Tesla patentirao kako bi izvršio prvo radio emitovanje 1901. godine. Nakon brojnih debata, Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država zaključio je 1943. godine da je Tesla prvi izmislio radio.

5. Neonsko osvjetljenje
Tesla je zapravo izmislio prvo neonsko osvjetljenje. Neonska svjetla koja je prikazao 1893. godine nevjerovatno podsjećaju na ona koja danas možemo vidjeti.

(VisokoIN)

Vezani članci

Pet stvari koje trebate znati o danas objavljenom naučnom otkriću stoljeća!

Visokoin.com

Evo šta je Nikola Tesla predvidio o 21. stoljeću

Visokoin.com

Aplikacija koja prati raspoloženje pretvara mobitel u džepnog terapeuta

Visokoin.com

Isprintajte sebi novi okvir za naočale

Visokoin.com

Poznati tehno bloger: Google Glass su promijenile i unaprijedile moj život

Visokoin.com

Doktor posvetio život proučavanju vaskrsavanja umrlih