Evo šta je Nikola Tesla predvidio o 21. stoljeću

Novinari uglednog New York Timesa i Timea 1930-ih su bili redoviti gosti Nikole Tesle u njegovoj hotelskoj sobi u New Yorku.Tamo im je Tesla pričao o svojoj mladosti, ali i o svojim predviđanjima za budućnost, od kojih su se neka i ostvarila, javlja Smithsonian.

Stvaranje agencije EPA

Tesla je predvidio otvaranje agencije EPA (Američka agencija za zaštitu okoliša) koja je osnovana 35 godina nakon njegove smrti.

“Higijena, tjelesna kultura će biti prepoznate kao dio edukacije i vlade. Tajnik agencije za higijenu i tjelesnu kulturu biti će bitniji nego predsjednik SAD-a 2035. godine. Zagađenje koje vlada New Yorkom našim će precima biti nezamislivo, a isto tako više će se paziti na opskrbu vodom.”

Edukacija, rat i novine budućnosti

Tesla je zamislio svijet u kojem će naučna otkrića imati veći prioritet nego rat:

“Danas najciviliziranije zemlje na svijetu troše više na rat a manje na obrazovanje. 21. stoljeće će to ispraviti. Biti će značajnije se boriti protiv neznanja nego dobiti bitku u ratu. Otkrivanje nove znanstvene istine će biti važnije nego prepirke diplomata. Novine će izvještavati o naučnim otkrićima kao o vijestima.”

Zdravlje i prehrana

“Ne jedem meso, a to će i svi ostali ubrzo shvatiti. Isto tako, čaj, kava i duhan neće biti popularni, ali alkohol će uvijek biti zanimljiv. Biti će dovoljno žita da se prehrane milijuni u Indiji i Kini, a osakaćena zemlja će opet procvasti uz kemiju.

Roboti

Tesla se robotikom počeo baviti 1890-ih kad je sve zapanjio svojim patentiranim brodom na daljinsko upravljanje.

“Ne treba uništiti stroj već ga treba naučiti što da radi. Sve što danas radimo, jednog dan će to raditi automat. On će raditi sve što su nekad radili robovi.”

Jeftina energija i upravljanje prirodnim resursima

“Svi će imati vodu i energija (struja) će biti dostupna u svakom kućanstvu za mala sredstva. Isto tako će i najudaljenija mjesta na Zemlji imati energiju.”

Vezani članci

Pet stvari koje trebate znati o danas objavljenom naučnom otkriću stoljeća!

Visokoin.com

Pet stvari za koje niste znali da ih je Tesla izumio

Visokoin.com

Aplikacija koja prati raspoloženje pretvara mobitel u džepnog terapeuta

Visokoin.com

Isprintajte sebi novi okvir za naočale

Visokoin.com

Poznati tehno bloger: Google Glass su promijenile i unaprijedile moj život

Visokoin.com

Doktor posvetio život proučavanju vaskrsavanja umrlih