Pet stvari koje trebate znati o danas objavljenom naučnom otkriću stoljeća!

Svijet nauke danas je potresla objava potvrđenog otkrića gravitacijskih valova te golemog sudara dviju crnih rupa, koje su se spojile novu megstrukturu, ali šta to zapravo znači? Donosimo vam nekoliko pitanja i odgovora na tu temu.

1. Što su uopće gravitacijski valovi?

Albert Einstein prvi je, još prije stotinu godina, u sklopu svoje opće teorije relativnosti predvidio postojanje gravitacijskih valova. To su valovi koji se šire prostor vremenom, samim tkivom svemira. Usporedivo je to s ponašanjem kugle na trampolinu, koja prilikom kretanja uzrokuje valove. Što je predmet masivniji, to je val koji njegovo kretanje izaziva veći i lakše ga je otkriti.

Gravitacijski valovi putuju kroz svemir potpuno neometano i na njih ne utiču tijela na koja putem nailaze. Najjače valove uzrokuju kataklizmički procesi – sudar dviju crnih rupa, eksplozija zvijezde, sam nastanak svemira.

2. Zašto je ovo otkriće važno?

Potvrdom otkrića gravitacijskih valova završava potraga za dokazom ključnog predviđanja u Einsteinovoj teoriji, što će promijeniti način na koji čovječanstvo shvaća prostor i vrijeme. Praćenjem gravitacijskih valova moći će se proučavati daleke zvijezde, galaksije i crne rupe na temelju valova koje stvaraju.

Također, ako se otkriju i primordijalni gravitacijski valovi, oni nastali u trenutku samog stvaranja svemira, to bi moglo razriješiti niz nedoumica koje imamo o Velikom prasku, piše Tribune.

3. Zašto je gravitacijske valove tako teško otkriti?

Vrlo su maleni, toliko da je i sam Einstein sumnjao da će ih ljudi ikada moći otkriti. Naprimjer, valovi koje emitira par crnih rupa koje kruže jedna oko druge mnogo su manji su od širine atoma.

4. Kako smo ih dosad tražili?

Do danas, gravitacijski valovi bili su otkriveni samo neizravno. Godine 1974. naučnici su otkrili da su orbite para neutronskih zvijezda u našoj galaksiji, koje su kružile oko zajedničkog središta mase, bile sve manje u skladu s gubitkom energije putem gravitacijskih valova. Za to su otkriće gotovo trideset godina kasnije dobili Nobelovu nagradu.

Prije dvije godine američki astrofizičari su objavili kako su konačno otkrili gravitacijske valove uz pomoć teleskopa pod nazivom BICEP2, koji se nalazio na Južnom polu, no kasnije su morali priznati da su pogriješili.

5. Kako su sada otkriveni?

Zahvaljujući stroju vrijednom 620 miliona dolara i ekipi briljantnih naučnika. Stroj se naziva Advanced LIGO i uz pomoć lasera otkriva gravitacijske valove.

Njegovi visoko sofisticirani laseri mogu uhvatiti i vrlo mala iskrivljenja prostorvremena, dovoljno da se otkrije gravitacijski val. Sastoji se od dva detektora – jedan u Livingstonu, Louisiana, a drugi u Hanfordu, Washington. Tako se signal koji se vidi iz jednog detektora može prilično brzo potvrditi ili opovrgnuti drugim detektorom.

Vezani članci

Pet stvari za koje niste znali da ih je Tesla izumio

Visokoin.com

Evo šta je Nikola Tesla predvidio o 21. stoljeću

Visokoin.com

Aplikacija koja prati raspoloženje pretvara mobitel u džepnog terapeuta

Visokoin.com

Isprintajte sebi novi okvir za naočale

Visokoin.com

Poznati tehno bloger: Google Glass su promijenile i unaprijedile moj život

Visokoin.com

Doktor posvetio život proučavanju vaskrsavanja umrlih