Doktor posvetio život proučavanju vaskrsavanja umrlih

Bolnica u kojoj radi ovaj njujorški ljekar ima duplo veću stopu vraćanja ljudi u život nakon srčanog udara.

Sem Parnia je ugledni doktor koji se specijalizirao u neobičnoj oblasti – vaskrsavanju mrtvaca. Njegovi “pacijenti” mogu biti mrtvi i nekoliko sati prije nego što im ovaj liječnik ponovo udahne život.

On trenutno radi u bolnici sveučilišta Stony Brook ui New York, u kojoj 33% pacijenata koji dožive srčani udar biva vraćeno u život, dok je taj postotak u drugim bolnicama duplo manji – oko 16 posto.

Njegova ideja je da doktori mogu očuvaju “dušu” preminulog kontraverznim i, često, rizičnim zahvatima, poput drastičnog snižavanja temperature leša ili održavanja određenog razini kisika u mozgu umrlog.

Ukoliko je vjerovati doktoru Parnia, prvi korak ka vaskrsavanju je prepuštanje procesa oživljevanja strojevima, umjesto liječnicima. “Ukoliko uz pomoć aparata, uspijemo održimo razinu kisika u tijelu mrtvaca iznad 45 posto, sve su mogućnosti da ga vratimo u život”.

ECMO, aparat koji doktor spominje, radi na principu umjetnih pluća: “Jedna cijev se priključuje na glavnu arteriju, a druga na glavnu venu. Uz pomoć stroja koja krv obogaćuje kisikom, a iz nje crpi ugljični dioksid, moguće je održavati neophodni razinu kisika da preminuli, bez oštećenja mozga, vrati u život “

(VisokoIN/SMEDIA.RS)

Vezani članci

Pet stvari koje trebate znati o danas objavljenom naučnom otkriću stoljeća!

Visokoin.com

Pet stvari za koje niste znali da ih je Tesla izumio

Visokoin.com

Evo šta je Nikola Tesla predvidio o 21. stoljeću

Visokoin.com

Aplikacija koja prati raspoloženje pretvara mobitel u džepnog terapeuta

Visokoin.com

Isprintajte sebi novi okvir za naočale

Visokoin.com

Poznati tehno bloger: Google Glass su promijenile i unaprijedile moj život

Visokoin.com