Branimir Glavaš iz Mostara krenuo kući u Osijek

Branimir Glavaš krenuo je u nedjelju iz Mostara prema Osijeku gdje se očekuje u večernjim satima nakon što je po presudi za ratne zločine više godina u BiH proveo u zatvoru otkuda je nedavno pušten nakon što je hrvatski Ustavni sud ukinuo presudu i naložio obnovu sudskog postupka.

Glavaš je u izjavi za HINA-u rekao kako je sretan što se konačno vraća u domovinu nakon višegodišnjeg izbivanja i odsluživanja zatvorske kazne.

“Radostan sam što sam dočekao dan da krenem prema Osijeku i Hrvatskoj. Ono što sam čekao godinama danas se i događa”, rekao je Glavaš.

Rekao je kako ga od povratka nije pokolebao zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu da mu se ponovo odredi istražni zatvor.

“To me apsolutno nije pokolebalo i ja sam očekivao takav potez državnog odvjetništva. Ali, iskreno se nadam da će odluka suda biti pozitivna u moju korist, i da će se odbiti zahtjev državnog odvjetništva”, dodao je Glavaš.

Po njegovim riječima optimist je jer je u hrvatskom pritvoru i zatvoru u BiH proveo ukupno 5 godina, dva mjeseca i dva dana dok zakon, kako tvrdi, onemogućava duži pritvor od četiri godine u slučaju prvostepene presude.

Glavaš je nepravomoćnom presudom u slučaju ratnih zločina na području Osijeka bio osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Glavaš je u januaru pušten iz zatvora u Mostaru nakon što je hrvatski Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnog suda po kojoj je u zatvoru proveo pet godine zbog ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenih na području Osijeka 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

On je rekao kako očekuje da će u drugostepenu postupku dokazati nevinost pred hrvatskim pravosuđem.

“U svakome slučaju moj povratak znači nastavak pravne bitke nakon što je ukinuta drugostepena presuda u pravcu dokazivanje moje vlastite nevinosti i čistoće Domovinskog rata”, rekao je Glavaš.
Po njegovim riječima u ranijem su postupku protiv njega “višekratno kršena ljudska prava od predistražne, istražne do sudske i zatvorske faze” te da je Ustavni sud to potvrdio ukidajući presudu.

Najavio je kako će u središtu Osijeka pred večer biti organizovana proslava i koncert na kojemu će nastupiti njegovi prijatelji Miroslav Škoro, Mate Bulić, Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac i tamburaši.

Vezani članci

Rekordna godina: Prošle godine u BiH 1,7 miliona turista

Visokoin.com

Tri italijanska novinara prije 30 godina poginula praveći priču o djeci Mostara

Visokoin.com

Dok Lana niže uspjehe, na početak izgradnje bazena u Mostaru i dalje se čeka

Visokoin.com

Ovo su lokacije na kojima će se graditi Hilton hoteli u Mostaru i Sarajevu

Visokoin.com

Očekuju se gužve na graničnim prelazima, ali i zastoji na ovim dionicama

Visokoin.com

Vlasnik firme u suzama nakon smrti vozača iz Visokog: Bio nam je kao babo

Visokoin.com