Tri italijanska novinara prije 30 godina poginula praveći priču o djeci Mostara

Članovi italijanske TV ekipe Marco Luchetta, Alessandro Saša Ota i Dario D’Angelo ubijeni su granatom HVO-a 1994. godine dok su izvještavali o stradanju djece tokom agresije na Mostar.

28. januara 1994., reporter Marco Luchetta, kamerman Alessandro Saša Ota i tehničar Dario D’Angelo, koji su radili za italijanskog javnog emitera RAI-TV, bili su na zadatku u Mostaru snimajući reportažu o djeci koja su odrastala u ratu u Bosni i Hercegovini.

Tog su dana posjetili Dom za djecu bez roditelja u tom gradu, a potom su otišli u ulicu Maršala Tita 82, gdje su htjeli snimiti intervju sa djecom čije su porodice pronašle utočište u toj zgradi.

Upravo su počeli razgovor s jednim djetetom kada je to područje napadnuto. Tokom intervjua granata je pala i oni su odmah poginuli.

Prema svjedočenjima, ova tri hrabra reportera su formirajući štit vlastitim tijelom samim čudom spasili život intervjuisanom dječaku.

U znak sjećanja na njihov lik i djelo na mjestu stradanja je postavljena spomen-ploča koju su godinama posjećivale brojne domaće i strane delegacije, ali i građani i posjetioci Mostara koji su čuli za ovu priču.

Vezani članci

Nakon odlaska s N1: Emela Burdžović ima novo radno mjesto

Visokoin.com

Rekordna godina: Prošle godine u BiH 1,7 miliona turista

Visokoin.com

Dok Lana niže uspjehe, na početak izgradnje bazena u Mostaru i dalje se čeka

Visokoin.com

Ovo su lokacije na kojima će se graditi Hilton hoteli u Mostaru i Sarajevu

Visokoin.com

Očekuju se gužve na graničnim prelazima, ali i zastoji na ovim dionicama

Visokoin.com

Mostar bi trebao dobiti prvi hotel Hilton u Bosni i Hercegovini

Visokoin.com