CIK: Preliminarni rezultati za Predsjedništvo BiH u ponoć

Centralna izborna komisija BiH večeras će u ponoć saopćiti preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate općih izbora za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Saopćavanje ostalih rezultata ovisit će od broja obrađenih glasačkih listića, istakao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić, nakon posjete biračkom mjestu u Drugoj gimnaziji u Sarajevu.

On je naveo kako se opći izbori u Bosni i Hercegovini se odvijaju u skladu sa planovima i očekivanjima. Predsjednik CIK-a BiH naglasio je kako se “govori o većim neregularnostima nego što jesu”.

“Bilo je određenih tehničkih problema prilikom otvaranja biračkih mjesta zbog kašnjenja. Naravno, i to je nedopustivo jer je sve trebalo biti organizirano na vrijeme. I zbog takvih dešavanja će se sprovesti istrage i odrediti sankcije za odgovorne. Ali, to što se govori o nekim viškovima glasačkih listića koje su dostavljani nije tačno. Mi smo dužni svakoj gradskoj i općinskoj komisiji, a oni biračkom odboru dostaviti određeni procenat više glasačkih listića u odnosu na broj registrovanih birača, ali to nisu enormne količine. One budu evidentirani i ako se ne iskoriste budu vraćeni”, istakao je Mikić.

Izborna šutnja će se bez obzira na kašnjenja u otvaranju pojedinih biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini okončati večeras u 19 sati.

“CIK BiH nije zasjedao i donosio odluku o prolongiranju glasanja na biračkim mjestima, jer nije bilo kašnjenja dužih od tri sata. Kašnjenja koja smo imali između deset minuta i jednog sata su u nadležnosti općinskih i gradskih izbornih komisija i one su u skladu sa svojim procejanama donosili odluke o tome da li će na pojedinim biralištima biti duže glasanje”, naglasio je Mikić.

Predsjednik CIK-a BiH istakao je nakon posjete biračkom mjestu u Drugoj gimnaziji kako je ohrabren “gužvom koja je evidentirana na tom , ali i drugim biračkim mjestima”.

“Predsjednica biračkog odobora mi je saopćila kako se sve odvija po planu. Izlaznost do 11 sati je onakva kakva je uopćeno za razinu cijele BiH oko 15 posto što je dobro”, naglasio je Mikić.

Članica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić navela je kako je za opće izbore u BiH registrovano oko 6.000 promatrača od kojih su oko 5.700 nevladinih organizacija, a oko 500 međunarodnih organizacija.

“Ne treba zanemariti ni broj posmatrača političkih stranaka koji je oko 50.000”, navela je Hadžiabdić.

Predsjednik izborne komisije Dominikanske Republike i potpredsjednik svjetskog udruženja izbornih zvaničnika Roberto Rosario Marquez istakao je kako izborna komisija treba da garantira prava glasača i procedure.

“Naše prisustvo ovdje u BiH je dio aktivnosti koje radi Svjetsko udruženje izbornih tijela. BiH je članica te organizacije i svrha naše posmatračke misije jeste da prezentiramo dobre prakse zemalja članica na svjetskom skupu. Ono što je dobro želimo da pokažemo komisijama cijelog svijeta”, zaključio je Marquez.

(VisokoIN)

Vezani članci

OPĆI IZBORI 2014: Do 11.00 sati u Visokom glasalo 15,65% registrovanih birača

Visokoin.com

Izbori 2014: Evo šta građani poručuju putem glasačkih listića

Visokoin.com

OO BPS-Sefer Halilović Visoko: Objasnite građanima šta se to dešava u JKP “Gradska groblja”

Visokoin.com

Muhamed Husić, kandidat za Skupštinu ZDK: Imajte na umu konkretna djela, a ne pusta obećanja i prazne riječi

Visokoin.com

Održan centralni predizborni skup Mustafe Cerića

Visokoin.com

BPS: Dodik i Izetbegović pokušavaju spriječiti Halilovića u izbornoj pobjedi

Visokoin.com