Izbore će pratiti više od 8.000 posmatrača

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prihvatila je danas zahtjev za akreditovanje više stotina predstavnika međunarodnih organizacija i domaćih nevladinih organizacija, tako da će ovogodišnje izbore pratiti više od 8.000 posmatrača.

Među posmatračima će biti i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nicolas Hill, te nekoliko ambasadora, kao i politički subjekti koji učestvuju na opštim izborima 12. oktobra.

CIK je danas utvrdio visinu naknade za rad biračkih odbora za opšte izbore i za rad u Glavnom centru za brojanje.

Za rad biračkih odbora namijenjeno je 4.850.000 KM, pri čemu će predsjednik biračkog odbora dobiti 100 KM, a potpredsjednik 70 KM.

Lica koja budu angažovana za rad u Glavnom centru za brojanje biće plaćana po satu, a zavisno od poslova koje budu obavljali, cijena rada će iznositi od tri KM do pet KM po satu.

Rečeno je da su utvrđene naknade na nivou su onih za prošle izbore.

Komisija je danas usvojila i instrukcije o načinu postupanja izbornih komsija za opšte izbore, koje sadrže i satnicu o obavještavanju javnosti o toku i rezultatima izbora 12. i 13. oktobra.

Prve preliminarne nezvanične rezultate glasanja CIK će objaviti u 24.00 sata 12. oktobra, i to za članove Predsjedništva BiH, a preliminarni rezultati za sve nivoe vlasti 13. oktobra.

I ovaj put CIK će konferencije za novinare na izborni dan i dan poslije održavati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, kao što je to činio i prethodnih izbora.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić najavio je da će Komisija narednih dana svakodnevno zasjedati, po potrebi i dva puta dnevno.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

OPĆI IZBORI 2014: Do 11.00 sati u Visokom glasalo 15,65% registrovanih birača

Visokoin.com

Izbori 2014: Evo šta građani poručuju putem glasačkih listića

Visokoin.com

CIK: Preliminarni rezultati za Predsjedništvo BiH u ponoć

Visokoin.com

OO BPS-Sefer Halilović Visoko: Objasnite građanima šta se to dešava u JKP “Gradska groblja”

Visokoin.com

Muhamed Husić, kandidat za Skupštinu ZDK: Imajte na umu konkretna djela, a ne pusta obećanja i prazne riječi

Visokoin.com

Održan centralni predizborni skup Mustafe Cerića

Visokoin.com