Devet savjeta za uspavljivanje bebe tokom noći

Pitajte bilo kojeg novog roditelja za čim žude više od bilo čega drugog i vjerovatno će vam svi isto reći – dobar san. Iako su novorođene bebe programirane (a i trebaju takve biti) da se bude nekoliko puta tokom noći, postoji nekoliko vrlo jednostavnih trikova koje možete učiniti kako biste im pomogli da spavaju.

U nastavku vam donosimo nekoliko načina kako pomoći sebi i svojoj bebi da malo više svi “zatvorite oči”.

1. Napravite ugođaj

Da bi vaša beba shvatila da je vrijeme za spavanje, morate napraviti i atmosferu koja to pokazuje. Neka svjetla i vaš glas budu prigušeni, odnosno tihi i nemojte se igrati s djetetom ili ga previše stimulirati. Provjerite je li dijete suho i nahranjeno, a zatim ga stavite u krevet kada je pospano, ali još uvijek budno. Ovo će pomoći vašoj bebi da nauči kako samostalno zaspati ili se “samo podmiriti”. Ljuljanje, hranjenje ili držanje dok potpuno ne zaspi možda bi bilo primamljivo, no, kako god bilo lijepo, teže će zaspati bez vas ako se probude usred noći, a vi niste tamo.

2. Kontrola temperature

Prije nego što bebu stavite u krevet, morate biti sigurni da je vašoj bebi ugodno i da u velikoj mjeri igra i temperatura prostorije. Bebe, i mlađa djeca općenito, manje su sposobne od odraslih da kontroliraju tjelesnu temperaturu. Ako je pretoplo ili prehladno, ometat će djetetov san.

3. Ako se probude, samo pričekajte

Većina nas trči da provjeri bebu čim je čuje da se probudila, ali vrijedi prvo bebi dati nekoliko minuta da vidite može li sama ponovno zaspati. Ako nastavi plakati, idite i provjerite je, ali nemojte paliti svjetlo, podizati je ili glasno razgovarati s njom. Ako se čini da je nervozna, provjerite kakva joj je pelena. Ako je sve uredu, pomazite je po trbuhu nekoliko minuta kako biste vidjeli hoće li nastaviti sama se uspavati. Ako to ne uspije, provjerite da beba nije gladna, a ako jeste, odmah je vratite u krevet nakon jela.

4. Budite tihi

Kad se vaša beba probudi noću (a hoće, koliko god dobra bila), pobrinite se da sve bude mirno i tiho. Ako je hranite, neka svjetla budu prigušena i radite to uz najmanju gužvu; ako im mijenjate pelenu, šutite. Pokušajte da je ne razbudite više nego što je potrebno.

5. Razmislite o povojima

Mnoga novorođenčad spavaju bolje kad su umotana, jer se osjećaju sigurno dok su ruke i noge čvrsto pripijene uz njih. No, prije povijanja, naučite kako se to radi.

6. Budite dosljedni

Mnogi roditelji se zaklinju u svoju rutinu prije spavanja, ali, čak i ako ne idete strogim režimom, vrijedi neke stvari zadržati jednakima uoči vremena spavanja. Noćno povezivanje s određenim događajima, na primjer, kupkom, hranom, tihom muzikom, pomoći će vašem djetetu da zna što sljedeće može očekivati ​​i potaknuti ga da uspostavi zdrav način spavanja.

7. Rano u krevet

Vrijeme kada dijete vodite u krevet moglo bi biti jednako važno kao i ono što zapravo radite. Znanstvenici su otkrili da, otprilike dva mjeseca, bebe imaju porast melatonina, hormona koji izaziva san, istodobno kad zalazi sunce. Zalazak sunca može biti različit ljeti i zimi, pa se držite negdje u sredini, oko 18:30 sati. Ako dijete stavljate prekasno da spava, postat će previše stimulisano, umorno i teže ga je smiriti.

8. Uspavanke

Uspavanke se stoljećima koriste kako bi se bebe opustile i uspavale a danas je i tehnologija tu da vam pomogne.

9. Spavanje rađa san

Kaže se kako dobro odmorno dijete spava bolje od premorenog. Kada bebu držite do kasno budnu ili ako preskoči dnevno spavanje ili svoju rutinu, ona zapravo manje spava. Bebini hormoni stresa povećavaju se kada je premorena, što čini težim da zaspi. Kad je napokon spustite, vjerovatno će se ubrzo probuditi upravo zbog tog hormona.

Vezani članci

U Zenici rođeno sedam beba

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić posjetio visočke trojke

Visokoin.com

Trikovi koji će vam pomoći da se probudite odmorniji i prije alarma

Visokoin.com

Ne spavate dobro? Ovo su znakovi da vam treba novi jastuk

Visokoin.com

Zašto je spavanje na stomaku opasno za novorođenčad?

Visokoin.com

Ljekari savetuju kako spriječiti smrt beba tokom sna

Visokoin.com