Zašto je spavanje na stomaku opasno za novorođenčad?

Dok uspavljujete bebu, čak i ako ste veoma oprezni i stavljate je isključivo na leđa, pazeći da joj bude dovoljno udobno da može mirno da spava, vjerovatno razmišljate o potencijalnim opasnostima. Zašto je spavanje na stomaku opasno za novorođenčad, pročitajte u nastavku.

Jednom kada vaše dijete savlada prevrtanje na bok, često ćete ga pronaći kako leži na stomaku i mogli biste da se zapitate koliko je to pravilan i siguran položaj za spavanje. Iako vam se može učiniti da je bebi tako najudobnije, bolje je da ne praviti tu grešku.

Najsigurniji položaj tokom spavanja novorođenčadi

Spavanje na leđima je najsigurnije – to je osnovno pravilo. Nekoliko studija je sprovedeno da bi se razumjelo koji je najbolji položaj ležanja za bebe i otkriveno je da spavanje na stomaku zapravo povećava rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

Iako je broj takvih nesreća relativno nizak, oprez je neophodan, Kada vidite da beba leži na stomaku, okrenite je na leđa.

Prema preporuci Američke akademije za pedijatriju, poželjno je forsirati bebu da spava na leđima, naročito tokom prve godine. Između ostalog, ležanje na leđima pomaže poboljšanju protoka zraka u tijelu.

Iako mnogi roditelji strahuju da bi ovaj položaj mogao da poveća rizik od gušenja, prema mišljenju stručnjaka, ne bi trebalo da budete zabrinuti jer anatomija disajnih puteva novorođenčadi i refleks začepljenja to sprečavaju.

Spavanje na stomaku: Kada je sigurno za bebu?

Prema mišljenju stručnjaka, beba mora da nastavi sa spavanjem na leđima sve do godinu dana. U slučaju da se u snu okrene na stomak, morate je vratiti na leđa. Nakon što bebe napune jednu godinu i mogu samostalno da sjede, bez oslonca, to znači da im je ojačan sistem glave i trupa i lako ih mogu kontrolisati, piše Times Of India.

Dakle, čak i kada bi počele da se guše tokom sna, lako bi mogle da se vrate u udoban položaj.

Vezani članci

U Zenici rođeno sedam beba

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić posjetio visočke trojke

Visokoin.com

Trikovi koji će vam pomoći da se probudite odmorniji i prije alarma

Visokoin.com

Ne spavate dobro? Ovo su znakovi da vam treba novi jastuk

Visokoin.com

Devet savjeta za uspavljivanje bebe tokom noći

Visokoin.com

Ljekari savetuju kako spriječiti smrt beba tokom sna

Visokoin.com