Pisanje SMS-a za volanom opasnije od vožnje pod utjecajem alkohola

Pisanje SMS poruka dok vozite opasnije je od vožnje pod dozom alkohola duplo većom od dozvoljene, pokazala je nova studija Univerziteta u Barceloni, piše Daily Mail.

Naučnici su u simulatoru uporedili utjecaje alkohola i korištenja mobitela tokom vožnje. Eksperiment je pokazao da je slanje SMS poruke ili čak korištenje hands-free opreme opasnije nego vožnja pod dozom alkohola većom od dozvoljene.

Naučnici sa Univerziteta u Barceloni i njihovi kolege sa brojnih australskih univerziteta, mjerili su vrijeme reagiranja 12 zdravih volontera u simulatorima vožnje. Mjerenja su trajala dva dana, uz sedam dana pauze između njih.

Jedan test je urađen nakon što su volonteri konzumirali alkohol, a u drugom su vozili i koristili mobitele. Ljudi koji redovno konzumiraju alkohol i oni koji ga nikada nisu konzumirali nisu učestvovali u testu.

Tokom vožnje volonteri su trebali zadržati svoju poziciju na sredini lijeve trake pri brzini od 60 i 80 km/h i zakoče svaki put kada bi se pojavio kamion. Rezultati su pokazali da vozačke vještine jednako opadaju kod volontera koji su prekoračili dozvoljenu dozu alkohola i onih koji su koristili svoje telefone za slanje i primanje SMS poruka. Slični rezulatati bili su i kod volontera koji su koristili hands-free opremu.

“Naši rezultati su pokazali da i korištenje hands-free uređaja može dovesti vozače u opasnost. Iako su ovi uređaji dozvoljeni, potrebno je više istraživanja kako bi se njihovo korištenje regulisalo na pravi način“, kaže Sumie Leung Shuk Man, koautor studije objavljene u časopisu Traffic Injury Prevention.

Vezani članci

Pet stvari koje trebate znati o danas objavljenom naučnom otkriću stoljeća!

Visokoin.com

Pet stvari za koje niste znali da ih je Tesla izumio

Visokoin.com

Evo šta je Nikola Tesla predvidio o 21. stoljeću

Visokoin.com

Aplikacija koja prati raspoloženje pretvara mobitel u džepnog terapeuta

Visokoin.com

Isprintajte sebi novi okvir za naočale

Visokoin.com

Poznati tehno bloger: Google Glass su promijenile i unaprijedile moj život

Visokoin.com