13. Augusta 2022.

I seks može da bude dobar početak veze

Naučnici su otkrili da su isti dijelovi mozga, zaduženi za kontrolu osjećanja ljubavi, odgovorni i za kontrolu seksualne želje što upućuje na zaključak da seksualna želja u stvari može da se pretvori u ljubav!

“Ljubav i seks se očigledno preklapaju, ali ipak se razlikuju. Naravno, moguće je osjećati požudu bez osjećanja ljubavi”, kaže Džim Faus profesor psihologije na Univerzitetu Konkordija u Montrealu koji se više od decenije bavio proučavanjem ljubavi i libida, piše msnbc.

Međutim prema riječima naučnika, seks i čista požuda isto tako mogu da budu dobar početak jedne veze. Naime, skriveni dio mozga, tzv ostrvo (insula)i striatum, siva materija u mozgu imaju važnu ulogu kod ljubavi i seksa. Insula je smještena duboko u moždanoj kori i utiče na emocije dok se striatum nalazi u prednjem dijelu mozga pa se aktivira u stanju seksualne uzbuđenosti ili pak prilikom osjećanja ljubavi.

Kako bi tačno locirali mjesto seksualne želje i ljubavi u mozgu, naučnici su pregledali 20 prijašnjih studija koje su koristile fMRI tehnologiju. Prvo su tragali za dijelovima mozga koji se aktiviraju u trenutku zaljubljivanja pa su ih poslije toga upoređivali s dijelovima mozga koji se aktiviraju prilikom seksualnog uzbuđenja.

Ono što su otkrili bilo je iznenađujuće – ljubav i seks na podjednak način aktiviraju striatum pa je uočen kontinuitet od seksualne želje do ljubavi, ali svaki taj osjećaj aktivira drugi dio striatuma.

Seksualna želja aktivira dio striatuma koji je povezan s osjećajem nagrađivanja, a ljubav pak aktivira dio striatuma koji se povezuje s zavisnošću. “Ljubav djeluje kao droga. Svako ko je raskinuo vezu s partnerom u koga je još zaljubljen osjećao se kao na odvikavanju”, kaže profesor Džim Faus, prenosi Tportal.

Međutim naučnici su uočili i preklapanje ljubavi i seksualne želje u insuli. Područja preklapanja ukazuju na to da seksualna želja u brojnim slučajevima prelazi u ljubav. “Čak i ljubav na prvi pogled postoji, a kada se zaljubimo na prvi pogled, šta želimo da uradimo? Želimo da je konzumiramo”, kaže profesor Faus.

(VisokoIN)

Vezani članci

Ljudi s ovom krvnom grupom su najbolji ljubavnici

VISOKOIN.COM

Skrivene koristi koje nam pruža seks

VISOKOIN.COM

Znate li koliko vrsta seksa postoji?!

VISOKOIN.COM

Zašto su žene bučne tokom seksa

VISOKOIN.COM

Treba li imati seks tokom “onih” dana?

VISOKOIN.COM

Kakvo je seksualno ponašanje bh. studenata

VISOKOIN.COM