13. Augusta 2022.

Šta se dešava u ženskom tijelu za vrijeme orgazma?

Tokom seksa se događaju nevjerojatne stvari: broj otkucaja srca se povećava, isto kao i razinu hormona oksitocina, znojne žlijezde se otvaraju kako bi se rashladilo tijelo, grudi se povećavaju do 25 posto, a veličina bradavica se povećava i do 1,3 centimetara. Jedno je sigurno – mozak je najvažnija stavka u dostizanju vrhunca.

Infracrvene kamere su pokazale i povećan dotok krvi u usne, nos i genitalije, a sve se to događa kako bi se tijelo pripremilo na veliki orgazam. S evolucionističkog stanovišta žene su razvile sposobnost doživljavanja orgazama kako bi mogle procjene hoće li njihov muškarac biti dobar doživotni partner. Tako najbolje možemo razlikujemo brižne i strpljive muškarce od onih sebičnih i nestrpljivih.

Ipak, ženski orgazam može biti toliko suptilan da mnoge žene ne znaju da su ga doživjele.

Kako je to moguće?!

Za vrijeme seksualnog odnosa, tjelesne tekućine služe kao dobar lubrikant koji sprječava trenje i omogućava bolje “klizanje”. Zajedno sa zvukom i mirisom seksa, stimulacijom klitorisa, stidnih usana i grudi, tjelesne tekućine stvaraju značajnu fizičku senzaciju.

Upravo je to trenutak kad vaš mozak šalje signal vaginalnim mišićima da je vrijeme za kontrakciju, a sve to kako bi penis ušao dublje u vaginu te povećao šanse da sperma oplodi jajnu stanicu.

Tokom orgazma maternica funkcionira na način da u sebe uvlači spermu, što uzrokuje dodatne kontrakcije kako bi prenos sperme bio što uspješniji. Žene koje dožive orgazam minutu prije i 45 minuta pošto je partner u njih ejakulirao, imaju veću mogućnost da zatrudne od onih koje orgazam nisu doživjele.

Ženski orgazam nije lako opisati, ali jednu stvar znamo sigurno: mozak je najvažnija stavka u dostizanju vrhunca. Zato će mnoge žene moći da svrše čak i stimulacijom usta ili pak bradavica.

Jedna od teorija čak ukazuje na to da se seksualni signali do mozga prenose iz grlića maternice kroz živac koji se nalazi u našem grlu i koji se stimulira dubokim disanjem.

(VisokoIN)

Vezani članci

Ljudi s ovom krvnom grupom su najbolji ljubavnici

VISOKOIN.COM

Skrivene koristi koje nam pruža seks

VISOKOIN.COM

Znate li koliko vrsta seksa postoji?!

VISOKOIN.COM

Zašto su žene bučne tokom seksa

VISOKOIN.COM

Treba li imati seks tokom “onih” dana?

VISOKOIN.COM

Kakvo je seksualno ponašanje bh. studenata

VISOKOIN.COM