Lajkert i Terzić složni: Od Elvedine Muzaferije možemo očekivati sjajan rezultat

Bosna i Hercegovina je zimska zemlja, sa olimpijskim planinama, a broj od šest predstavnika na Igrama čini se kao dosta mali.

“Svakako je mali potencijal, a želja je da imamo više sportista. Međutim brojevi i plasmani su sve oštriji i trenutno imamo jedno mjesto u muškoj, a sjajna Elvedina je ostvarila sjajne rezultate i ostvorila još jedno mjesto u ženskoj konkurenciji, pa i Esma Alić ide na takmičenje. Ostvarenje norme nije kao prije i zahtjeva enorman rad i velika odricanja. Nakon rata smo krenuli sa nule i treba vam veliki period da ostvarimo to. Imamo imena koja obećavaju, a fokus će biti na brzim disciplinama gdje je i nešto lakše doći do boljih rezultata”, rekao je Edin Terzić.

Igor Lajkert, koji je predstavljao BiH na olimpijskim igrama osvrnuo se na sam nastup na olimpijadi i šta to predstavlja za jednog sportistu.

“Mislim da se to pitanje oko države vrti dosta godina kod nas u BiH. Svakom normalnom sportisti je cilj i veliki uspjeh učestvovati na olimpijadi. Što se tiče mog ličnog mišljenja meni je olimpijada bila želja da napravim što bolji rezultat, ne samo da učestvujem i putejem. Strožija su pravila i kriteriji za odlazak zadnjih godina. Stvarno svakom sportisti to mnogo znači, a kada se ostvari dobar rezultat još je veće zadovoljstvo. Za našu zimsku zemlju ovo je možda i mala cifra imati šest takmičara na olimpijadi, ali morate znati da se sportisti prave ljeti jer je tad trenažni ciklus i tada su pripreme. Tada se mnogo radi i mnogo vremena se provodi na planinama. Zimi od decembra do marta je takmičarski period gdje se tempira forma i ganjaju finese i skupljaju bodovi. Što se tiče naših uslova i planina za postizati veliki rezultat mi nemamo veliki značaj jer glečeri i finansije su broj jedan.”, rekao je Lajkert.

Koliko BiH zapravo može na olimpijadi?

Imamo li pravo nadati se bilo kakvih vrhunskim rezultatima na olimpijadi?

“Što se tiče ove olimpijade i alpinaca imamo pravo računati na dobar rezultat od Elvedine u superveleslalomu i spustu. Na olimpijadi je manja konkurencija i sa dobrom vožnjom, ona ima veoma brze skije i mogla bi sa dobrom vožnjom među prvih 20. To bi bio uspjeh i ono što je ostvarivo. Emir i Esma imaju težak zadatak u tehničkim disciplinama. Međutim, ako pruže najbolju vožnju to je uspjeh.”, rekao je Terzić.

Osvrnuo se i Lajkert na nastup naših skijaša

“U većini stvari se slažem sa Terzićem i volio bih da i sankaš Mirza Nikolajev napravi dobar rezultat. Želim sreću i trkačima i da ostvare najbolje moguće rezultate. Što se tiče alpinaca njih najbolje poznajem i Elvedina je imala veoma dobar rast, fokusirala se na brze discipline. Tu je veoma dobra, hrabra i nadam se da će joj konfiguracija staze pomoći da odskija što je moguće bolje. Tu su detalji koji mogu odlučiti i utjecati, ali je veoma i mentalno jaka. Dobro se nosi s pritiskom, uz dobar tim oko sebe i nadam se da će odskijati veoma dobro. Ako joj se poklopi najbolje skijanje, vjerujem da može i u prvih 15. Što se tiče Emira i Esme, kod njih je veća konkurencija u tehničkim disciplinama, ali uz korektne i dobre vožnje uz malo rizika mislim da bi top 40 bilo u njihovom rangu.”, rekao je Igor Lajkert.

Država za svoje sportiste mora napraviti više

Šta je potrebno za napraviti dodatni iskorak.

“Mi smo već postigli neki nivo u zadnjih desetak godina. Dosta zavisi od resursa i poligona. Tek sada dobijamo dva kvalitena na Jahorini i Bjelašnici sa dužim trajanjem snijega. Imamo do 16 godina djecu koja su među 10-15 u svijetu. Osvajali smo čak i medalje na juniorskim prvenstvima. Međutim, poslije u skoku na seniorsko takmičenje zahtjeva velika ulaganja. Konstantno prisutvo na glečerima. Imamo međutim Marka Šljivića i Emira Lokmića koji postižu veoma dobre rezultate. FIS nam pooštrava kriterije i pokušavaju da zaštite najbolje. Težak je proboj i u Evropa i na Svjetski kup, a sam sistem bodovanja se mijanjao drastično. Nažalost uvijek na našu štetu. Ne kažem da bi bili bolji, ali pristup da pokušamo je dosta teži nego ranije. Ipak, može se na ovim poligonima sam rad kod Elvedine se osjeti i na njenim rezultatima. Sada je stvar ulaganja, starosne granice u skijanju ne postoje i nema granica. Ako imate gotovog skijaša koji je gotov proizvod on veoma brzo u dvije godine može napraviti skok ako ima sve u sebe u prirpemnom procesu.”, ističe Terzić.

Koliko bi rezultati bili bolji da je sistem uređeniji?

“Teško je predvidjeti budućnost, ali mislim da uz normalnu finansijsku podršku države i roditelja i djece koja žele da rizikuju u naprave korak ka vrhu i ka skijanju u seniorskoj konkurenciji mislim da je dosta toga moguće. Uslovi u BiH su dosta bolji, vještački snijeg i skijanje od ranog decembra do kasnog marta. Mi smo imali dosta dobrih takmičenja internacionalnih u BiH, ali za postići vrhunske rezultate koje postiže Elvedina i ja dok nisam prestao. Takmičari i roditelji trebaju se odreći nekih stvari, trebamo otići vani. Ljudi vani imaju i veze u fabrikama za skije, imamo staze i uslove koji nam odgovaraju. Mi smo dosta mala nacija sa malo takmičarima i potrebna su nam takmičenja. Moramo raditi što više i vani i imati dobru ekipu oko sebe, a to košta i traži mnogo odricanja. Dosta je skijaša se specijalizovalo samo na neku disciplinu. Dosta je malo skijaša koje voze sve discipline jer je veoma zahtjevno, kalendar je veoma zgusnut i težak.”, rekao je Igor Lajkert, a potom dodao:

“Imamo talenata i mogućnosti, ali moramo više rizikovati. I opet ponavaljam, moramo van BiH tokom pripremnih perioda.”

Zimske olimpijske igre u Pekingu počinju danas i trajat će do 20. februara. Prvi od bh. sportista na borilište će Mirza Nikolajev, koji će se sutra takmičiti u sankanju.

Vezani članci

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com

Muzaferija danas u finalu Svjetskog kupa skija s najboljim startnim brojem u karijeri

Visokoin.com

Tvrtko I Kotromanić: 633. godišnjica smrti prvog bosanskog kralja

Visokoin.com

Bećirović: Elvedina Muzaferija je sportska heroina BiH

Visokoin.com