Merkel poručila građanima: Budite strpljivi, nazire se svjetlost

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas građane da ostanu strpljivi zbog ograničenja koja su na snazi radi usporavanje širenja virusa korona, ocijenivši da će sa vakcinama stići i “svjetlost na kraju tunela”.

U govoru u njemačkom parlamentu, Bundestagu, dan poslije dogovora s šefovima vlada saveznih pokrajina da se mjere ograničenja produže najmanje do 20. decembra, Merkelova je rekla da je to nužno da bi se osiguralo da bolnice ne budu preopterećene, prenio je sajt Slobodne Evrope.

“U borbi protiv pandemije se ne radi o zdravlju ili ekonomiji, zdravlju ili obrazovanju, zdravlju ili kulturi, zdravstvenim ili socijalnim kontaktima, već o svim tim stvarima zajedno”, rekla je ona.

Njemačka je 2. novembra zabranila rad ugostiteljskim objektima, kulturnim ustanovama i teretanama, dok su škole, prodavnice i frizerski saloni otvoreni.

Te mjere je trebalo da budu na snazi četiri nedelje, ali su se njemačka kancelarka i guverneri u srijedu uveče dogovorili da se produže do 20. decembra.

Cilj je da broj novozaraženih u svakom regionu zemlje na nedeljnom nivou bude ispod 50 na 100.000 stanovnika, a sada ih je po 140.

Kancelarka Merkel je rekla da građani imaju razloga da budu optimistični zbog vakcina koje će vjerovatno biti odobrene prije Božića.

Vezani članci

Njemački vojnici optuženi za antisemitizam, ekstremizam i pornografiju

Visokoin.com

Njemačka uvodi limit na broj radnika sa Zapadnog Balkana, evo koliko će ih moći raditi

Visokoin.com

Novi zakon u Njemačkoj za uvoz kvalificiranih radnika izvan EU-a

Visokoin.com

Njemački konzervativci glasaju o nasljedniku Merkel

Visokoin.com

Njemačka postrožila procedure izdavanja viza za bh. građane

Visokoin.com

Merkel ponudila pomoć Turskoj oko izbjeglica

Visokoin.com