Njemački konzervativci glasaju o nasljedniku Merkel

Njemačka konzervativna kršćansko demokratska unija (CDU) danas glasa o naslijedniku Angele Merkel na mjesto lidera stranke, a troje stranačkih čelnika su glavni kandidati za tu funkciju.

Dok ankete među stranačkim članstvom pokazuju da Annegret Kramp-Karrenbauer vodi u utrci za izbor stranačkog čelnika, bivi visoki zvaničnik CDU koji je postao poslovni čovjek, Friedrich Merz, osigurao je podršku nekoliko ključnih stranačkih ličnosti svojim ambicijama da preuzme čelništvo nad strankom od Merkel.

Ministar zdravstva Jens Spahn također je u utrci za čelnika CDU, ali se ne smatra ozbiljnim kandidatom za taj položaj.

Osvajanje čelništva nad strankom kada 1.001 delegat CDU danas bude glasao na stranačkom kongresu u Hamburgu predstavljalo bi veliki korak za pobjednika stranačkih izbora prema kancelarskoj poziciji kada Merkel napusti vlast 2021. godine.

Pedesetšestogodišnja Kramp-Karrenbauer, bivša državna premijerka koju su nazivali “mini Merkel” zbog njenog pragmatičnog centrističkog politčkog stila, izabrana je za glavnu tajnicu CDU u februaru, u okviru napora na kadrovskom osvježavanju stranke.

– Pored veza s poslovnim svijetom, 63-godišnji Merz također je dobio podršku od konzervativne struje CDU, koja ga smatra najboljom preprekom izazovu koji predstavlja ekstremno desničarska Alterntiva za Njemačku (AfD), koja se protivi prilivu migranata.

Merzov pokušaj da naslijedi Merkel uslijedio je skoro deset godina nakon što je on napustio nacionalnu političku scenu kada je izgubio od Merkel u borbi za vlast unutar stranke, podsjeća dpa.

Vezani članci

Njemački vojnici optuženi za antisemitizam, ekstremizam i pornografiju

Visokoin.com

Merkel poručila građanima: Budite strpljivi, nazire se svjetlost

Visokoin.com

Njemačka uvodi limit na broj radnika sa Zapadnog Balkana, evo koliko će ih moći raditi

Visokoin.com

Novi zakon u Njemačkoj za uvoz kvalificiranih radnika izvan EU-a

Visokoin.com

Njemačka postrožila procedure izdavanja viza za bh. građane

Visokoin.com

Merkel ponudila pomoć Turskoj oko izbjeglica

Visokoin.com