Njemačka postrožila procedure izdavanja viza za bh. građane

Oko 2000 radnika bh. firmi koji rade na projektima u Njemačkoj uskoro bi se moglo naći u velikim problemima. Naime, Njemačka je u posljednje vrijeme znatno postrožila procedure izdavanja viza za bh. građane, a što za posljedicu ima dulje čekanje na završetak procedure. Redovi za vize su svakim danom sve duži, a čekanja na termin za vizu traju mjesecima. To je vrijeme koje bh. radnici u Njemačkoj, posebno angažirani sukladno međunarodnom sporazumu BiH – Njemačka o angažiranju istih preko detašmana, nemaju i zbog toga su dovedeni u opasnost gubitka posla, piše Večernji list.

U problemu i radnici i firme

– Ovo nije problem samo za bh. radnike nego i za bh. firme koje su dovedene u opasnost da ostaju bez posla jer neće imati dovoljan broj radnika. Poslovi koje bh. firme godišnje obave u Njemačkoj vrijedni su oko 100 miliona eura i od velikog su značaja za domaće gospodarstvo. Također, penziono i zdravstveno osiguranje, kao i drugi doprinosi, u saradnji s nadležnima se za ove radnike plaćaju u BiH, a što se sada također dovodi u pitanje. Posljedice gubitka radnih mjesta i poslova u Njemačkoj bile bi velike za BiH i zato hito moramo tražiti rješenje”, rekao je jučer za Večernji list podpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Zbog toga je ova institucija u saradnji s nadležnim ministarstvima u Vijeću ministara, ali i institucijama u Njemačkoj, u cijelosti angažirana na iznalaženju adekvatnog rješenja te je pozvala na razgovore koji bi trebali rezultirati rješenjem problema.

“Postoje bilateralni sporazumi dviju zemalja koje samo treba poštovati. Nadamo se kako će se u saradnji s domaćim institucijama, ali i njemačkim partnerima, ovo pitanje riješiti u kratkom roku na obostrano zadovoljstvo. Shvaćamo i potrebu Njemačke da zbog vlastito postavljenih proceduralnih razloga pooštri mjere za izdavanje viza i uvede dodatne kontrole. Očekujemo uskoro odgovore na dopise i pozitivno rješenje ovoga problema”, zaključio je Vuković.

Pooštreni uvjeti za vize

Vuković je rekao kako će ovih dana i ambasador BiH u Njemačkoj obaviti niz razgovora o ovoj temi i upoznati njemačke sagovornike s ovim problemom. Rješenje problema je u tome da se osiguraju posebni termini za vize bh. radnicima u Njemačkoj i procedura dovede u vremenski okvir koji neće ugrožavati poslovne procese.

Vanjskotrgovinska komora ulaže i dodatne napore te se po istom pitanju obratila i najvišem nivou izvršne vlasti u BiH, Predsjedništvu BiH, sa zamolbom da se snagom vlastitog autoriteta i sukladno ustavnim ovlastima i strateškim smjernicama u provedbi vanjske politike založi za rješavanje ovog problema.

Vezani članci

Njemački vojnici optuženi za antisemitizam, ekstremizam i pornografiju

Visokoin.com

Merkel poručila građanima: Budite strpljivi, nazire se svjetlost

Visokoin.com

Njemačka uvodi limit na broj radnika sa Zapadnog Balkana, evo koliko će ih moći raditi

Visokoin.com

Novi zakon u Njemačkoj za uvoz kvalificiranih radnika izvan EU-a

Visokoin.com

Njemački konzervativci glasaju o nasljedniku Merkel

Visokoin.com

Merkel ponudila pomoć Turskoj oko izbjeglica

Visokoin.com