Steinmeier: Ako sada ne uspijemo zaustaviti spiralu nasilja u Siriji ovaj strašni rat će biti nastavljen

Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier je izjavio da se međunarodna zajednica nalazi na prekretnici u vezi s pregovorima o ratu u Siriji.

“Oni koji prate dešavanja u Siriji znaju dobro da smo na prekretnici”, rekao je novinarima Steinmeier u Minhenu gdje se održava sastanak o sirijskoj krizi.

“Ako sada ne uspijemo zaustaviti spiralu nasilja, ovaj strašni rat će biti nastavljen te će i dalje oduzimati ljudske živote”, rekao je njemački šef diplomatije.

Izrazio je nadu da će se na sastanku postići određeni dogovor u vezi s dostavom humanitarne pomoći te o zaustavljanju sukoba u Siriji.

“Svi relevantni akteri su prisutni na sastanku. Rusija, SAD, Turska, Iran, Saudijska Arabija, i ostali susjedi Sirije. Svi zajedno želimo uspjeti u onome što dosad nismo uradili. Želimo dostaviti pomoć ljudima koji se bore s glađu, koji pate i nalaze se pod opsadom u Siriji. Nadamo se da ćemo ovim koracima u značajnoj mjeri ublažiti nasilje te na kraju doći i do konačnog postizanja primirja. Možemo li to zaista postići? To vam sada ne mogu kazati, ali vam mogu reći da smo napravili sveobuhvatne pripreme da bi se to i desilo”, rekao je Steinmeier.

Na kraju je izrazio nadu da će u Minhenu biti pronađen način da se predstavnici sirijskog režima i opozicije ponovo sastanu u Ženevi kako bi nastavili mirovne pregovore.

U Minhenu se danas održava sastanak Međunarodne grupe za pomoć Siriji, neformalne grupe 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su u novembru u Beču donijele diplomatske smjernice o ratu u toj zemlji. U tekstu, koji je potvrdila rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) od 18. decembra zahtijeva se uspostava primirja i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

Zemlje, među kojima se nalaze Rusija, SAD, Turska, Saudijska Arabija i Iran, pokušavaju oživjeti mirovne pregovore sirijske vlade i opozicije.

Vezani članci

U izraelskom napadu ubijena porodica reportera Al Jazeere u Gazi

Visokoin.com

Kličko: Rusi su blizu Kijeva, slijede nam teška noć i teško jutro

Visokoin.com

Njemački vojnici optuženi za antisemitizam, ekstremizam i pornografiju

Visokoin.com

Merkel poručila građanima: Budite strpljivi, nazire se svjetlost

Visokoin.com

Njemačka uvodi limit na broj radnika sa Zapadnog Balkana, evo koliko će ih moći raditi

Visokoin.com

Novi zakon u Njemačkoj za uvoz kvalificiranih radnika izvan EU-a

Visokoin.com