Njemačka uvodi limit na broj radnika sa Zapadnog Balkana, evo koliko će ih moći raditi

Njemački Bundesrat odobrio je produžetak tzv. Pravila za Zapadni Balkan, prema kojem bi građani tog regiona mogli zbog posla i dalje dolaziti u Njemačku, piše Deutsche Welle.

Državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije bi, nezavisno od formalnih kvalifikacija, mogli i dalje do 2023. zbog posla dolaziti u Njemačku.

Novina je da se uvodi godišnja kvota od 25.000 ljudi. Prema saopštenju njemačke Vlade, postoji velika potražnja za radnom snagom sa Zapadnog Balkana, posebno u građevinskoj industriji.

S tim doduše mora da bude saglasna i Savezna agencija za rad. Ona provjerava da li za postojeće otvoreno radno mjesto ima njemačkih radnika ili radnika iz drugih zemalja EU, i da li su uslovi rada isti kao i za građane Njemačke.

Prošle, 2019. godine, izdato je 27.259 viza u sklopu projekta „Pravila za Zapadni Balkan“, ali agencije za zapošljavanje dale su saglasnost za više od 62.000 zaposlenja. Ponekad se doduše na vizu predugo čekalo.

Poslanica Zelenih Filic Polat kritikuje novo uvedenu gornju granicu. „Iako je očigledno da postoji realna potreba, vještački uvedena gornja granica ne može se opravdati“.

Najveća potreba za radnom snagom je, kao i ranije, u građevinskoj industriji, logistici odnosno transportu, a velika je potreba i dalje – za njegovateljima.

Vezani članci

Sarajevo uvjerljivo slavilo protiv Želje i vratilo se na lidersku poziciju

Visokoin.com

Njemački vojnici optuženi za antisemitizam, ekstremizam i pornografiju

Visokoin.com

Merkel poručila građanima: Budite strpljivi, nazire se svjetlost

Visokoin.com

Novi zakon u Njemačkoj za uvoz kvalificiranih radnika izvan EU-a

Visokoin.com

Njemački konzervativci glasaju o nasljedniku Merkel

Visokoin.com

Njemačka postrožila procedure izdavanja viza za bh. građane

Visokoin.com