NASA: Robot Opportunity uspješno obavlja zadatke na Marsu

NASA-in robot Opportunity, poslan na tromjesečnu misiju na Mars, iznenađuje naučnike neočekivanom funkcionalnošću. Naime, spomenuti robot ostao je na Marsu više od osam godina i još uvijek je funkcionalan. Opportunity ima točkove i prilagođen je kretanju po površini Marsa.

Naglašavajući da je robot nakon duge zime na Marsu ponovo aktiviran, NASA-in predstavnik je naglasio da se Opportunity uspješno spustio sa stijene na kojoj je prezimio.

Naučnici su dodali da Opportunity ipak mora još neko vrijeme ostati na sunčanoj strani Marsa, prije nego što krene u dalja istraživanja. Prema izjavama naučnika sljedeća misija ovog robota bit će pronalazak vlažnih i toplih područja za koja se vjeruje da postoje i nalaze se južno od trenutačne lokacije robota.

Robot identičan Opporunitiju, koji je zajedno s njim poslan u misiju na Mars, prošle godine proglašen je izgubljenim i nefunkcionalnim.

“Svaki dan moram sebi napominjati da ovaj robot još uvijek radi. To je nevjerovatno. Ono što je bitno jest to što Opportunity još uvijek funkcionalno obavlja svoj posao” rekao je Johnn Callas, direktor projekta “Opportunity”, prenijela je agencija Anadolija.

Ova dva robota dala su naučnicima mnogo podataka o površini Marsa.

Opportunity je dugo vremena prikupljao podatke s kratera Endeavour u kojem je našao dokaze da je topla voda tekla u blizini zida kratera. Naučnici su izjavili da dokazi, koje je Opportunity pronašao, ukazuju na to da je nekada Marsom tekla voda, i da je tanka kristalna žila zapravo trag proticanja vode.

Opportunitijev robot blizanac ugašen je prošle godine. Opportunity ima šest točkova. Napravljen je specijalno za kretanje po stjenovitom Marsu. Njegova visina je 1,5 metara, širina 2,3 metra te dužina 1,6 metara.

(VisokoIN)

Vezani članci

Pet stvari koje trebate znati o danas objavljenom naučnom otkriću stoljeća!

VISOKOIN.COM

Pet stvari za koje niste znali da ih je Tesla izumio

VISOKOIN.COM

Evo šta je Nikola Tesla predvidio o 21. stoljeću

VISOKOIN.COM

Aplikacija koja prati raspoloženje pretvara mobitel u džepnog terapeuta

VISOKOIN.COM

Isprintajte sebi novi okvir za naočale

VISOKOIN.COM

Poznati tehno bloger: Google Glass su promijenile i unaprijedile moj život

VISOKOIN.COM