Prije deset godina napustio nas je profesor Nijaz Duraković

Navršilo se deset godina od smrti Nijaza Durakovića, uglednog profesora, političara publiciste, prvog predsjednika SDP-a BiH i ratnog člana Predsjedništva RBiH.

Njega se danas sjećaju mnogi. Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković, njegova kćerka, objavila je na Facebooku fotografiju napisavši da se osjeća tužno.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je napisao je da će ga pamtiti kao čovjeka koji je imao ogroman značaj i doprinos političkom životu u zemlji.

“Punih je deset godina od smrti profesora Nijaza Durakovića, ratnog člana Predsjedništva Republike BiH i prvog predsjednika SDP-a BiH. Pamtićemo ga kao čovjeka koji je imao ogroman značaj i doprinos političkom životu u zemlji i bio jedna od najistaknutijih ličnosti društvenog života u BiH promovirajući izvorne principe socijaldemokratije i provodeći ih”, rekao je Hadžibajrić.

Nijaz Duraković rođen je u Stocu 01. januara 1949. godine. Studij Sociologije završio je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je 1975. magistrirao, a 1979. doktorirao. Od 1986. godine na istom fakultetu bio je redovni profesor na predmetima “Uporedni politički sistemi” i “Međunarodni odnosi”. Bio je predsjednik Saveza komunista Bosne i Hercegovine do 1992. godine, kada je formirao novu stranku – Socijaldemokratsku partiju (SDP). Od 1992. do 1996. godine bio je član Predsjedništva RBiH. Nakon što je napustio SDP priključio se Socijaldemokratskoj uniji.

Preminuo je u Sarajevu 29. januara 2012. godine.

Vezani članci

Grupa mladića skinula zastavu sa duginim bojama u centru Sarajeva

Visokoin.com

Prepustili se vreloj akciji u centru Sarajeva, prolaznici sve snimili (VIDEO)

Visokoin.com

Ovo su lokacije na kojima će se graditi Hilton hoteli u Mostaru i Sarajevu

Visokoin.com

Sarajevo jutros treći najzagađeniji grad u svijetu

Visokoin.com

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

Visokoin.com

OLAKŠANJE ZA GRAĐANE SARAJEVA Pacijenti koji koriste terapiju za hronična oboljenja mogu kontaktirati Dom zdravlja putem e-maila

Visokoin.com