Reisu Ceriću Duccijeva nagrada za mir

U prisustvu uglednih italijanskih ličnosti, diplomatskog kora, bihaćkog i banjalučkog muftije te banjalučkih imama i Bošnjaka koji žive u Italiji, jučer je u večernjim satima u Sala della Protomoteca, Campidoglio, u Rimu, reisu-l-ulema Mustafa Cerić primio prestižnu Duccijevu nagradu za mir za 2012. godinu.

U svom uvodnom govoru predsjednik Duccijeve fondacije Paolo Ducci naglasio je da je Duccijeva nagrada za mir ustanovljena 2006. godine u namjeri da se oda dužno poštovanje osobama koje značajno pridonose razumijevanju među narodima i kulturama.

Nagrada se sastoji od bronzane skulpture u obliku Duccijevog tornja.

U obrazloženju Naučnog odbora za dodjelu Dučijeve nagrade za mir reisu-l-ulemi Ceriću, između ostalog, se kaže:

Uzimajući u obzir Vaš značajni i senzibilni angažman u promociji dijaloga i miroljubivog djelovanja među vjerama i kulturama, Naučni odbor Duccijeve fondacije je odlučio da Vam dodijeli Dučijevu nagradu za mir za 2012. godinu (In consideration of Your relevant and sensible engagement in promoting the dialogue and the distension between religions and cultures, the Scientific Committee of the Ducci Foundation has deliberated to assign to You the Ducci Foundation Peace Prize 2012).

Ukazujući da je ova godina 520. godišnjica (492-2012) od dolaska sefardskih Jevreja u Sarajevo zbog progona iz Andaluzije (Španije), gdje su našli utočište zajedno sa svojom Haggadom, sad širom svijeta poznatom kao “Sarajevska Haggada”, reisu-l-ulema Cerić je kazao da je na poseban način počašćen što Duccijevu nagradu za mir u Rimu dijeli sa sefardskim Jevrejom iz Maroka Andreom Azoulayem.

“Susret Jevreja i Bošnjaka u Rimu na petstodvadesetu godišnjicu od bosansko-jevrejskog povijesnog prijateljstva daje posebno značenje i značaj ovoj nagradi za mir koju večeras primamo od Dučijeve fondacije. Zbog toga vam dugujem posebnu zahvalnost, gospodine Ducci, kao i za izbor predsjednika “Comunitagrave; di Sant’Egidio” Marka Impagliaca (Marc Impagliazzo), kojem će Sarajevo u septembru ove godine otvoriti svoja vrata za međunarodni susret mira”, rekao je reisu-l-ulema Cerić u svom govoru povodom primanja Duccijeve nagrade u Rimu.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com