Sabina Ćudić: Smjena Marija Drmaća pobjeda je politike nad kulturom

Povodom smjene v. d. direktora Pozorišta mladih Marija Drmaća, oglasila se Sabina Ćudić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

„Smjena v. d. direktora Pozorišta mladih Marija Drmaća proizvod je kantonalnih koalicionih igara bez granica, koje se kontinuirano dešavaju na štetu svih javnih institucija i njihovih korisnika. Podsjećam javnost da je Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno usvojila plan rada Pozorišta mladih za 2016. godinu iza kojeg stoji gospodin Drmać, a sve uz riječi hvale kako resornog ministra, tako i premijera, koji je govorio o novoj, mladoj energiji koja je revitalizirala pozorišnu djelatnost.

A sada je, kao hladan tuš, došla vijest o smjeni za koju ne ne postoji nikakvo obrazloženje, već samo indikacija da se sve dešava zbog uspostave nove vladajuće koalicije, u odnosu na trenutak kad je Drmać imenovan na mjesto d. v. direktora“, kazala je Sabina Ćudić.

“Političkom smjenom gospodina Drmaća poslana je porazna poruka i drugim školovanim, mladim ljudima u Bosni i Hercegovini da je stranačka članska karta jedini preduslov za karijerno napredovanje“, dodala je.

„Moramo konačno krenuti u proces depolitizacije kulture. Svako stranačko rukovanje steže obruč oko kulture te je dalje degradira. Pozivam struku, ansamble pozorišta, kolege i kolegice gospodina Drmaća da krenu u proces depolitizacije, te odlučno stanu iza onih kandidata i kandidatkinja na rukovodećim mjestima, od pozicije direktora i direktorica do umjetničkih savjeta, za koje smatraju da su najreprezentativniji u oblasti koja redovito svjetla obraz Bosne i Hercegovine“, zaključila je.

Vezani članci

Rekordna godina: Prošle godine u BiH 1,7 miliona turista

Visokoin.com

Ryanair konačno stiže u Sarajevo, kreće veliki “rat” s Wizz Airom i još jednim gigantom

Visokoin.com

Aleksandra Prijović ide i na treću Zetru: Dva koncerta rasprodana u rekordnom roku, otvoren i treći termin…

Visokoin.com

Bitka kod 11 plavih: Dan kada su heroji odbranili Sarajevo

Visokoin.com

Grupa mladića skinula zastavu sa duginim bojama u centru Sarajeva

Visokoin.com

Prepustili se vreloj akciji u centru Sarajeva, prolaznici sve snimili (VIDEO)

Visokoin.com