Sukobi u Siriji sve žešći, šire se i na Liban

Sirijske snage bezbjednosti pojačale su ofanzivu na centre pobune protiv režima, a jedan general je ubijen u Damasku, dok sukobi ne pokazuju znake jenjavanja, već se čak šire na Liban. Sirijski nacionalni savjet je, uoči ključnih razgovora o krizi u Siriji, koji se danas održavaju u Kairu, saopćio da će arapski svijet sigurno priznati tu grupu koja okuplja opoziciju.

U drugom sirijskom gradu po veličini, Alepu, skočile su tenzije kada su snage predsjednika Bašara al-Asada pojačale bezbjednost nakon što je u eksploziji dva automobila bombe poginulo 28 i ranjeno 235 ljudi, tvrde aktivisti.

Širom Sirije danas je poginula 31 osoba, a uglavnom se radi o civilima, kaže Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije za ljudska prava čije je sjedište u Velikoj Britaniji.

U granatiranju Homsa poginulo je 10, a ranjeno nekoliko desetina civila, od kojih devet u pobunjeničkom uporištu Baba Amru, navodi AFP.

Asadove snage već nedjelju dana žestoko napadaju Homs, koji je epicentar protesta, i od 4. februara je život izgubilo 500 ljudi.

Snage bezbjednosti su ušle i u Zabadani, drugi centar otpora koji se nalazi blizu Damanska, gdje je ubijeno troje civila.

Jedan general je ubijen ispred svoje kuće u Damasku, prenijeli su državni mediji.

“Oružana teroristička grupa jutros je ubila brigadnog generala i lekara Isu al-Kavlija, direktora bolnice Hamiš, ispred njegove kuće u distriktu Ruknadin”, javila je državna agencija SANA.

Pobuna protiv Asadovog režima traje od sredine marta i od tada je, prema podacima UN, ubijeno više od 5.500 ljudi, prenose agencije.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com