Sva nesposobnost Novalićeve vlade: FBiH nije nabavila nijednu vakcinu direktnim putem

Vakcinacija protiv koronavirusa u Kantonu Sarajevu biće nastavljena 10. maja u dvorani Zetra. Na raspolaganju je više od pet hiljada doza vakcina, uglavnom doniranih, jer drugih gotovo da i nema u Federaciji, javlja BHRT.

Koje vakcine će dobiti građani Sarajeva, nije jasno precizirano. U situaciji u kojoj se BiH nalazi, najbolja vakcina je prva koja dođe.

BiH i dalje ima poraznu statistiku u broju vakcinisanih. Federacija BiH još nije nabavila nijednu vakcinu direktnim putem. Vakcinišemo se, uglavnom, doniranim vakcinama ili odlaskom u susjedne zemlje, poput Srbije. Situaciju otežava spora isporuka putem KOVAKS mehanizma. Od naručenih milion i 232 hiljade doza vakcina, u BiH je stiglo 23.400 doza Fajzer/Bionteh i 26.400 doza AstraZeneca vakcina. No, ministar Mandić smatra da je vlast u Federaciji uradila svoj dio posla. Demantuje priče o neradu.

Paradoksalno ili ne, zvaničnici svjetske zdravstvene organizacije pohvalili su rad bh. vlasti u procesu nabavke vakcina.

Dok se bh. vlasti hvale i zahvaljuju uglavnom za ono što nisu uradili, realnost pokazuje da je proces nabavke vakcina političko pitanje.

Zbog nenabavke vakcina, doktor Bakir Nakaš podnio je krivične prijave u ime više građana, protiv nosilaca bh. vlasti. Nezadovoljstvo i kritike uputili su i iz Pokreta Ženski marš – borba za život.

Nema razloga za pohvalu, jer je BiH podbacila, tvrdi Nakaš. Umjesto nabavke pasivno se čekaju donacije, a građani BiH su u bezizlaznoj situaciji.

Vezani članci

U augustu isplata 100 KM pomoći i penzionerima i borcima i civilnim invalidima u FBiH

VISOKOIN.COM

Fadil Novalić, prvi krkan izvršne nam vlasti: Najveći hitovi “Zlatnog odrona”

VISOKOIN.COM

Premijer Novalić na posljednjoj dionici Marša mira: Obaveza je biti ovdje

VISOKOIN.COM

Novalić građanima objasnio kako dolazi do inflacije, uvjerava da FBiH nije finansijski iscrpljena

VISOKOIN.COM

Fabrika duhana Sarajevo preživjela je tri države i agresiju, ali nije Fadila i SDA

VISOKOIN.COM

Novalić: Učestvovao sam u konstruiranju bh. respiratora, na “Dregeru” umrlo 14.000 ljudi

VISOKOIN.COM