Zamjenik državnog sekretara Burns dolazi u BiH u pravo vrijeme

Zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Država William Burns sutra poslijepodne doputovat će u Sarajevo u sklopu posjete zemljama regiona, a njegova posjeta dolazi u pravo vrijeme nakon što je nedavno konačno formirano Vijeće ministara BiH, izjavio je danas u razgovoru s predstavnicima bh. novinskih agencija američki ambasador u BiH Patrick Moon.

Ovo je Burnsova prva posjeta BiH u svojstvu zamjenika državnog sekretara SAD-a Hillary Clinton.

Kako je kazao ambasador Moon, Burns je veoma zainteresiran za razgovore sa članovima Predsjedništva BiH, te novim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom da bi čuo šta su njihovi prioriteti i ciljevi za novu vladu.

Burns će, također, još jednom naglasiti čvrstu predanost Sjedinjenih Država prema BiH i njenoj budućnosti.

Naravno, naš cilj je da vidimo BiH kao punopravnu članicu Evrope, a to primarno znači članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, istakao je ambasador Moon.

Moon je pozdravio korake koje je Parlamentarna skupština BiH poduzela kada je u pitanju popis stanovništva i državna pomoć, a nada se i postizanju značajnog napretka o pitanju implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Finci-Sejdić”.

Mi ćemo nastaviti raditi i podržavati bh. vlasti i političke lidere u njihovim nastojanjima da idu dalje ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Nastavit ćemo pritom blisko sarađivati s Delegacijom Evropske unije u BiH, kazao je ambasador.

Osim najave posjete zamjenika Burnsa, Moon je izrazio zadovoljstvo što je konačno formirana vlast na državnom nivou, te naglasio da prioriteti nove vlasti moraju biti koraci ka zaključenju buždeta za 2012. godinu i završetak rada na globalnom fiskalnom okviru za 2012.

Novi budžet je neophodan radi projekata koji se odnose na nastojanja BiH na putu ka članstvu u Evropsku uniju, ali i u vezi sa članstvom Hrvatske u EU od naredne godine da bi BiH bila spremna na trgovinske odnose s ovom zemljom kao članicom EU, ocijenio je ambasador Moon, dodajući da su i Oružanim snagama BiH neophodna finansijska sredstva iz državnog budžeta posebno u vrijeme kada pružaju pomoć stanovništvu ugroženom vremenskim nepogodama.

Međutim, izrazio je manje razočaranje što nije riješeno pitanje vojne imovine.

Pomagali smo političkim strankama da dođu do rješenja. Politički lideri su se dogovori o tom rješenju, ali još nisu dali “zeleno svjetlo”. Smatramo da je sad pravo vrijeme da se ide dalje u vezi s pitanjem vojne imovine da bi BiH mogla sudjelovati u NATO-ovom Akcionom planu za članstvo (MAP), naveo je Moon.

Upitan da li je optimist u vezi s radom novog Vijeća ministara BiH imajući u vidu da stranke vladajuće šestorke imaju veoma različita mišljenja o nekim ključnim pitanjima, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, Moon je rekao da smatra da nova vlast nudi jedno novo obećanje da će ići dalje o pitanjima koja su prioriteti za građane BiH, prije svega projekti koji vode zemlju ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Mislim da postoji mnogo dobre volje i među poslancima u parlamentu i ministrima u vladi da se bave prioritetnim pitanjima. Mi smo optimisti. Smatramo da je ovo dobar početak i da će se sada ući ozbiljno u rješavanje ovih pitanja, ocijenio je ambasador.

Postoje određena pitanja o kojim stranke imaju različite stavove, što je normalno u demokratiji.

O tim pitanjima treba razgovarati, posebno kada je riječ o pravosudnim institucijama. Sjedinjene Države su uvijek čvrsto podržavale jačanje vladavine prava. Pravosudne institucije moraju biti nezavisne i sposobne, istaknuo je Moon.

Dodao je da Sjedinjene Države godinama osiguravaju pomoć sudijama i tužiocima da bi se poboljšao nivo profesionalnosti.

I dalje ćemo to raditi. Nastavit ćemo raditi s institucijama. Nadamo se da će vlasti ubrzo odobriti proces za protokol o razmjeni informacija sa Srbijom u slučajevima ratnih zločina. Smatramo da bi to bio pozitivan korak da bi se rješavali nagomilani slučajevi ratnih zločina, rekao je američki ambasador u BiH Patrick Moon.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com