Dnevni centar u Visokom ne radi, ispaštaju djeca i roditelji!

Dnevni centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Visokom otvoren je prije godinu dana. Tada su se načelnici pet općina zajedno s Vladom Zeničko-dobojskog kantona obavezali da će da pomognu njegovo finansiranje. Centar trenutno ne radi, radnici su na neplaćenom odsustvu, a najviše ispaštaju djeca i roditelji.

Dnevni centar u Visokom, iako je zvanično otvoren u decembru prošle godine, zbog proceduralnih poteškoća u dobijanju potrebnih dozvola počeo je raditi tek u martu. Sreća roditelja i djece nije dugo trajala, zbog neispunjavanja obaveza općinskih načelnika. Centar raspolaže izuzetnom infrastrukturnom, po uzoru na razvijene zemlje, te veoma dobrim kadrom koji je mjesecima radio bez plaće.

Upravo Općina Visoko nije uplatila niti jednu ratu, iako najviše korisnika ima baš iz ove općine.

Također, ništa nisu uplatili ni općina Vareš, Breza i Olovo. Izuzetak je općina Kakanj, koja izmiruje svoje obaveze, i ZDK s uplaćene samo tri rate. Razlog tome je, kažu, bila blokada računa prouzrokovana tužbama troje bivših radnika. “Učinit ćemo sve što je u našoj moći da uskoro izvršimo uplate i da se isplate radnicmima zaostale plate i ostala primanja kako bi mogli dolaziti na posao i da Centar ponovo počne funkcionirat”, kaže Ivica Ćurić, ministar za rad, socijalnu plitiku i izbjeglice ZDK-a.

Rješenje se vidi u osnivanju jedinstvene kantonalne ustanove o kojoj će podjednako brinuti i nadležna ministrastva zdravstva i obrazovanja, jer, realno, ova populacija tu i pripada. Njemački i holandski donatori odobrili su novac koji će biti realiziran ako u ovom mjesecu Centar, nakon tromjesečne pauze, počne raditi.

(VisokoIN)

Vezani članci

Psi lutalice sve veći problem u Visokom

VISOKOIN.COM

Vožnja visočkim ulicama izgleda kao reli utrka!

VISOKOIN.COM

Visoko tradicionalno bez dočeka Nove godine na otvorenom

VISOKOIN.COM

Belmin Zukan imenovan za predsjednika Foruma mladih DF Visoko

VISOKOIN.COM

Nakon zadobijenih povreda S.F preminuo: Ubistvo u Gornjem Moštru!?

VISOKOIN.COM

STRAVA U VISOKOM: Ljudska monstruoznost na djelu: Dvomjesečnom štenetu izvađene oči i odrezane sve šape!

VISOKOIN.COM