Elektroprivreda BiH: Rekordan prihod u iznosu 1,034 milijarde KM

Elektroprivreda BiH (EP BiH) u 2016. godini ostvarila je rekordan prihod u novijoj historiji kompanije, u iznosu milijardu i 34 miliona KM, što je za 50 miliona više u odnosu na 2015. godinu.
Ostvarena dobit u protekloj godini iznosi 12,86 miliona KM.

– Uprkos činjenici da je 2016.godina prva poslovna godina u uvjetima otvorenog tržišta električne energije, te uprkos lošim hidrološkim i vremenskim uvjetima, kontinuirana proizvodnja, uredno i stabilno snabdijevanje kupaca, ostvareni finansijski rezultati značajno veći od planiranih i rezultata s kojima je okončana 2015. godina, pokazatelji su uspješnog poslovanja kompanije i doprinosa očuvanju elektroenergetskog sektora kao stabilnog dijela privrede BiH – navodi se u saopćenju EPBiH.

U protekloj godini u kapacitetima Elektroprivrede BiH, uz značajan porast proizvodnje u termoelektranama Tuzla i Kakanj, proizvedeno je 7.244,7 GWh električne energije.

Ostvarenje proizvodnih rezultata većih u odnosu na planirane, a značajno većih od rezultata u 2015. godini, bilo je moguće zahvaljujući visokoj pogonskoj raspoloživosti proizvodnih kapaciteta i povećanoj proizvodnji uglja koja se u rudnicima Koncerna EPBiH približila količini pet miliona tona. U odnosu na 2015. godinu, proizvodnja uglja u prošloj godini povećana je za oko 445.000 tona ili gotovo za 10 posto.

Prvi put u novijoj historiji Elektroprivrede BiH, u 2016. godini smanjene su cijene za krajnje kupce električne energije na 110 kV, 35 kV i 10 kV mreži, ostalu potrošnju i javnu rasvjetu, što predstavlja potvrdu društveno odgovornog djelovanja i poslovanja kompanije.

Uz očuvanje pozicije najvećeg proizvođača i snabdjevača električnom energijom u državi, u 2016. godini Elektroprivreda BiH zadržala je i status jednog od najvećih investitora u BiH.

U okviru realizacije strateški najvažnijih projekata, započela je izgradnja HE Vranduk prve hidroelektrane od kraja 80-tih godina i prve na rijeci Bosni, objavljeni javni pozivi za izbor izvođača radova i usluga, te isporučilaca opreme za potrebe izgradnje Vjetroparka Podveležje, Nacrt sporazuma o kreditu za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla s neophodnom dokumentacijom uz zahtjev, proslijeđeni su Federalnom ministarstvu finansija za izdavanje garancija za kreditni aranžman za izgradnju Bloka.

U okviru nastavka procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH, usvojen je i plan ulaganja za period 2016.-2018.godina, u iznosu 329 miliona KM.

– Ostvareni poslovni uspjesi u 2016. godini, potvrđuju kontinuitet pozitivnog, likvidnog i stabilnog poslovanja Elektroprivrede BiH, uz redovno izmirivanje obaveza prema dobavljačima, državnim organima i institucijama, te zaposlenim i kreditorima – saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Izvještaj o poslovanju u protekloj godini, Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo, usvojio je na sjednici održanoj u četvrtak, 23. februara.

Vezani članci

Stručnjaci upozoravaju: Od jednog dobrog izvoznika energije postat ćemo ovisni o uvozu

Visokoin.com

Sramna poruka rudarima direktora Elektroprivrede Andelije: Uvijek su nezadovoljni, neka počnu raditi

Visokoin.com

Potvrđen najviši nivo kvalitete sigurnosti hrane u kompaniji Vispak

Visokoin.com

Pomama za ugljem iz BiH

Visokoin.com

Novi udar na džepove građana: Rastu cijene odvoza otpada, vode i grijanja

Visokoin.com

U oktobru proizvodnja električne energije u BiH veća za 2,98 posto

Visokoin.com