Grujičić: Srpski narod nikada neće pristati na izdvajanje Srebrenice

Novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da je bošnjačka inicijativa o izdvajanju te opštine iz Republike Srpske besmislena jer nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, te da je za takve odluke potrebna saglasnost srpskog naroda koji to nikada neće prihvatiti.

Grujičić je rekao Srni da ponovno pojavljivanje te inicijative u javnosti predstavlja očajnički vapaj izbornih gubitnika koji ne mogu da se pomire sa porazom i činjenicom da se na demokratskim izborima bira vlast.

On pita zašto poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, njegov prethodnik Mustafa Cerić i njihovi istomišljenici, navodni intelektualci, nisu to pitanje isticali dok su Bošnjaci imali apsolutnu vlast u Srebrenici i da li to oni žele da uvedu neke svoje zakone koji bi omogućili da samo predstavnici jednog, bošnjačkog naroda odlučuju o svemu u ovoj opštini.

“U Srebrenici će izborni rezultati dovesti do pozitivnih promjena koje će omogućiti bolji život i perspektivu, i Srbima, i Bošnjacima, i svim stanovnicima. Želimo i obezbijedićemo uslove da svim stanovnicima ove opštine bude bolje”, uvjerava Grujičić.

Predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske Vojin Pavlović smatra da na ovaj način određeni bošnjački krugovi nastoje destabilizovati situaciju, izazvati tenzije i međunacionalne incidente za koje bi okrivili Srbe, da bi uslijedila neka međunarodna intervencija. On ističe da se od Kavazovića i Cerića ne može očekivati ništa, osim mržnje prema svemu što je srpsko.

“Cerić godinama na komemoraciji nastradalim Bošnjacima u Potočarima poziva na osvetu ponavljajući `neka osveta bude pravda`, a Kavazovićevo mitingovanje po Švajcarskoj da se ne dozvoli `da Vlah bude načelnik Srebrenice!` pokazalo je da je on poslušni Cerićev učenik”, ukazuje Pavlović. Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Srebrenici Momčilo Cvjetinović rekao je Srni da ovo nije nova inicijativa i da bošnjački predstavnici to stalno potenciraju, izmišljajući navodnu ugroženost, iako su u Srebrenici imali apsolutnu vlast posljednjih 17 godina.

“To pitanje se s vremena na vrijeme aktuelizuje i ponovo je inicijativa dospjela u javnost, jer pojedini bošnjački lideri i njihovi sljedbenici ne mogu da prihvate izborni poraz i gubitak apsolutne vlasti, koju su imali u ovoj opštini. Žele da skrenu pažnju i ublaže poraz, odnosno da pokušaju da `zamažu oči` biračima”, ocijenio je Cvjetinović. On smatra da će i ova inicijativa, kao i prethodne, koristiti samo za dnevno-političku upotrebu.

Grupa od 18 bošnjačkih i američkih intelektualaca i javnih ličnosti poslala je pismo evropskim i svjetskim liderima u kojem traži izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske. Među potpisnicima skandaloznog političkog pamfleta su i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, kao i njegov prethodnik Mustafa Cerić koji je sada predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Vezani članci

Gradonačelnik Mirza Ganić: Obaveza svih nas je sa našom djecom posjetiti Srebrenicu

Visokoin.com

Brnabić ponovo negirala genocid: Odgađanje glasanja o Rezoluciji o Srebrenici veliki uspjeh

Visokoin.com

Najtužnija kolona kreće danas: U Potočarima će smiraj naći još 30 žrtava genocida

Visokoin.com

Okršaj pred kamerama / Aleksandar Vučić o priznavanju genocida u Srebrenici: To bi dovelo do…

Visokoin.com

Vučić: Dok sam ja predsjednik u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici

Visokoin.com

Ahmetović: Krivci za gubitak Srebrenice moraju biti imenovani

Visokoin.com