Upoznajmo kolijevku Bosne u organizaciji Fondacije Visoki

U odličnom raspoloženju grupa od preko 250 učenika šestih, sedmih i osmih razreda OŠ “Safvet-beg Bašagić“ u pratnji razrednih starješina boravilo je na jednodnevnom izletu Upoznajmo kolijevku Bosne u organizaciji Fondacije Visoki iz Visokog.

Kao i jučerašnja brojna grupa i ovi su učenici posjetili ostatke krunidbenog, stolnog i grobnog mjesta bosanskih vladara – lokalitet Mili u Arnautovićima, četiri lokaliteta u Kraljevoj Sutjesci (kraljevski dvor Grgurevo, Franjevački samostan, Dusperovu kuua i Fatihova džamija), a zbog nemogućnosti da se autobusima dođe na lokaciju Starog Grada Visoki, kratko predavanje o ovom značajnom spomeniku naše prošlosti slušali su iz naselja Prijeko.

Ove dionice dio su panoramske ceste turističko-razvojnog projekta „Kraljeva brda“ Fondacije Visoki. Cesta od Starog grada Visoki do Bobovca povezuje sve atrakcije i lokacije u jedinstvenu cjelinu. Uz prirodne ljepote kraja, ovaj dio panoramske ceste sadrži brojne ostatke građevina od kulturno-historijskog značaja iz perioda Srednjeg vijeka poznatog kao period uspona bosanske države. Cesta je prometno-rekreativnog karaktera i osim za promet vozila služi i kao biciklistička i ruta za pješačenje.

Učenici ove visočke osnovne škole danas su posjetili i lokalitet Bobovca, ostatke najbolje utvrđenog srednjovjekovnog grada. Iako je put do ove lokacije iziskivao dodatnu snagu i strpljenje, najuporniji učenici praćeni nekolicinom nastavnika stigli su do Bobovca. Za mnoge od njih bila je ovo prva posjeta ovom značajnom spomeniku prošlosti bh. države o kojem su napisane brojne knjige i rađena višestruka istraživanja.

Kako saznajemo iz razgovora sa učenicima, ovaj edukativni izlet bio je prilika da posjete lokacije na kojima do sada nisu bili i da saznaju nešto novo. Većina nastavnika pohvalila je ideju organizovanja obilaska ovih znamenitosti posebno zbog prisustva predavača – studenata završnih godina odsjeka za historiju i arheologiju, Amira Nesimovića i Lejle Bećar koji su prisutnima dali osnovne informacije o lokalitetima i njihovom značaju.

I druge osnovne škole s područja općine Visoko prihvatile su ideju organizovanja edukativnih izleta Upoznajmo kolijevku Bosne pa će već sljedeće sedmice lokacije u Visokom, Kraljevoj Sutjesci i Bobovcu posjetiti i učenici OŠ Kulin ban.

[pgallery id=”0CPL8A56KW” /]

(VisokoIN)

Vezani članci

Nermin Alimanović, prvi Rom iz Visokog koji je obavio hadž u posljednjih 60 godina

VISOKOIN.COM

VISOKO: Pertačani očistili ribarsku plažu na rijeci Fojnici

VISOKOIN.COM

Danas sunčano vrijeme, temperature i do 32 stepena

VISOKOIN.COM

Svečana promocija maturanata Franjevačke klasične gimnazije

VISOKOIN.COM

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

VISOKOIN.COM

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

VISOKOIN.COM