Konjska kopita i glave na otpadu u selu Tramošnjik kod Visokog!

Tragom jučerašnje priče, te izjave istražitelja Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Nijaza Drakovca o organiziranom lovu na konje i surovosti krajnjih kupaca prema životinjama, te njegovoj izjavi da MUP ima informacije da su ukradeni konji završavali u visočkim klaonicama, kao i na poziv pojedinih mještana, posjetili smo selo Tramošnjik u MZ Gračanica nedaleko od Visokog, gdje smo zatekli stravične prizore.

U ovom selu se već duže vrijeme neselektivno odlaže mesni otpad, a proteklih dana mještani su među otpadom koji se odlagao po obližnjim livadama i šumi u blizini sela, primijetili i konjske ostatke, što izaziva sumnju da se u proizvodnji koristi i ova vrsta mesa, iako do sada u proizvodima visočkih mesara nije otkriveno prisustvo konjskog mesa.

Prilikom odlaska na lice mjesta naišli smo na stravične prizore otpada uginulih životinja među kojima se mogu primijetiti i konjski ostaci, a psi lutalice i divlje životinje već su ove ostatke počeli razbacivati po okolnoj šumi i livadama. Odlaganje se vršilo prethodnih nekoliko dana, a prilikom obilaska ovog mjesta primijetili smo i svježe ostatke koji su na ovu lokaciju doneseni svega nekoliko sati prije našeg dolaska. Sada su na potezu i nadležne inspekcijske službe koje bi trebale uraditi svoj dio posla i riješiti ovaj problem mještana sela Tramošnjik koji traje već duži period.

Podsjećamo, o problemu neselektivnog odlaganja mesarskog otpada u ovom selu pisali smo još i prošle godine kada smo na ovim prostorima zatekli dijelove domaćih životinja koji su bili razbacani naokolo i koje su razbacivali psi lutalice i ptice, uvjerili smo se i u nesnosan smrad na koji su se mještani žalili i nadležnim kantonalnim inspekcijama, a na ovom području nalazi se i veliki broj izvora vode, te na ovaj način otpad koji se odlaže predstavlja direktnu opasnost po zdravlje mještana koji koriste izvorišta vode sa ovog područja u svojim kućama.

Visoko.co.ba/Dnevni Avaz

Vezani članci

Psi lutalice sve veći problem u Visokom

VISOKOIN.COM

Vožnja visočkim ulicama izgleda kao reli utrka!

VISOKOIN.COM

Visoko tradicionalno bez dočeka Nove godine na otvorenom

VISOKOIN.COM

Belmin Zukan imenovan za predsjednika Foruma mladih DF Visoko

VISOKOIN.COM

Nakon zadobijenih povreda S.F preminuo: Ubistvo u Gornjem Moštru!?

VISOKOIN.COM

STRAVA U VISOKOM: Ljudska monstruoznost na djelu: Dvomjesečnom štenetu izvađene oči i odrezane sve šape!

VISOKOIN.COM