Žene Srebrenice izgubile povjerenje u Haški tribunal

Oslobađajuća presuda kojom je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen krivice za ratne zločine predstavlja kap koja je prelila čašu – smatraju članice UG ‘Žene Srebrenice’ koje su se danas tradicionalno okupile na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Kažu da je ovakav postupak Žalbenog vijeća Haškog tribunala doveo do toga da one u potpunosti izgube povjerenje u ovu pravosudnu instituciju.

Predsjednica UG ‘Žene Srebrenice’ Hajra Ćatić ističe da je svima poznato ko je Perišić, ali i šta je radio za vrijeme agresije.

“Svi mi znamo da je on podržavao vojsku RS u BiH. Mi smo i ranije imali prigovore na rad Haškog tribunala, ali ovo sada što se dogodilo dovelo je do toga da izgubimo povjerenje u Sud u Hagu. Sada ne vjerujemo da će drugi zločinci koji su u zatvoru dobiti presudu koja bi bila zadovoljavajuća za žrtve genocida” – istakla je Ćatić.

I ovog jedanaestog u mjesecu ‘Žene Srebrenice’ Tuzla podsjetile su na genocid nad Bošnjacima koji se desio 11. jula 1995. godine. U fokusu okupljanja, pored izražavanja zabrinutosti zbog rada Haškog tribunala, još jednom su akcenat stavile i na spor proces ekshumacije i identifikacije.

“Naša poruka je ista kao i uvijek “Istina nama, kazna zločincima”. Nismo zadovoljne ekshumacijom i identifikacijom naših najmilijih, a evo sada je tu i rad Haškog tribunala. Zaista smo ogorčene na sve ovo” – dodala je Ćatić.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić: Obaveza svih nas je sa našom djecom posjetiti Srebrenicu

Visokoin.com

Brnabić ponovo negirala genocid: Odgađanje glasanja o Rezoluciji o Srebrenici veliki uspjeh

Visokoin.com

Najtužnija kolona kreće danas: U Potočarima će smiraj naći još 30 žrtava genocida

Visokoin.com

Okršaj pred kamerama / Aleksandar Vučić o priznavanju genocida u Srebrenici: To bi dovelo do…

Visokoin.com

Vučić: Dok sam ja predsjednik u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici

Visokoin.com