Građani BiH drže više milijardi maraka u sefovima

Efikasno aktiviranje ovih sredstava bilo bi itekako povoljno za banke, građane i privredu – kazao je zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH

Zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH Nedžad Tuce kaže da građani u našoj zemlji drže više milijardi maraka u sefovima ili kod kuće te da je riječ o pasivnom novcu.

“Iako niko ne može sa sigurnošću reći o kolikom je iznosu riječ, procjenjuje se da su to značajna sredstva pa čak i do nekoliko milijardi maraka”, upozorava Tuce, piše Dnevni avaz.

On dodaje da bi efikasno aktiviranje ovih sredstava bilo itekako povoljno za banke, građane i privredu. Domaća štednja je najstabilniji i najjeftiniji izvor sredstava, a jasno je, kako kaže, da je prošlo vrijeme jeftinih sredstava iz inostranstva te da je pitanje koliko će ih ubuduće uopće biti.

“Domaći depoziti bit će u fokusu banaka kao alternativa kreditnim aranžmanima iz inozemstva, posebno s obzirom na najnovije poteze supervizora zemalja iz kojih potječe kapital banaka u BiH, kao i na polazne osnove nove bečke inicijative”, kazao je Tuce.

Inače, Tuce kaže da u ovoj godini ne treba očekivati smanjivanje kamatnih stopa. On ističe da smanjivanje nije realno “s obzirom na otežani pristup izvorima sredstava iz inozemstva, na očekivano smanjivanje priliva stranog kapitala te na ukupnu situaciju i ekonomska kretanja u okruženju i Evropskoj uniji”.

Prema njegovim riječima, prošle godine očuvana je stabilnost i sigurnost bankarskog sistema u Federaciji BiH, prije svega kroz održavanje jake kapitalne osnove i propisane stope adekvatnosti kapitala, koja je znatno viša od one koja vrijedi u zemljama eurozone.

“Želim da vjerujem da će Vlada FBiH u okviru ekonomske politike uspjeti iznaći poticajne mjere i modele finansiranja realnog sektora po povoljnijim uvjetima, posebno za prioritetne programe. Razvoj i rast realnog sektora, rast zaposlenosti, domaće potražnje i izvoza ključ su rješenja za izlazak iz krize i recesije, što bi dugoročno utjecalo na stabilnije i povoljnije kamatne stope”, istakao je Tuce.

(VisokoIN/Avaz)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com