Turska povlači vojnike iz BiH?

Turska razmatra povlačenje vojnih snaga iz BiH nakon što Kipar preuzme mjesto predsjedavajućeg EU u julu. Nadležnosti kiparskog predsjedavanja uključivaće mirovne snage u BiH, gdje Turska ima raspoređene vojnika, javljaju turski mediji, dodajući da Ankara razmatra i svođenje broja vojnika u BiH na minimum.

U međuvremenu, Danska, koja je je preuzela mjesto predsjedavajućeg EU 1. januara i koja ne čuestvuje u Bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU, dozvoliće Kipru da unaprijed preuzme dužnosti koje se tiču bezbjednosti, prenose agencije.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je ranije da Turska neće sjesti za sto sa Kiprom ukoliko “takozvana država” preuzme funkciju predsjedavajućeg EU.

Ankara je zaprijetila da će “zamrznuti” pristupne pregovore sa EU, ukoliko “kiparski Grci” preuzmu funkciju predsjedavajućeg prije nego što se pronađe obostrano prihvatljivo rješenje za ostrvo koje je podijeljeno poslije turske intervencije 1974. godine.

Ankara priznaje samo Tursku republiku sjeverni Kipar, koju ne priznaje nijedna druga država u svijetu.

Turska, iako je kandidat za ulazak u EU i vodi pristupne pregovore sa Briselom, još nema diplomatske odnose sa vladom u Nikoziji koja je članica i Ujedinjenih nacija.

Pregovori o rješenju kiparskog problema se već godinama vode pod pokroviteljstvom UN, ali zasad bez vidljivijeg napretka.

U regionu je povećana zategnutost poslije nedavnog nesporazuma dvije strane oko istraživanja rezervi prirodnog gasa koje se navodno kriju u istočnom Mediteranu, pa se strahuje da bi to moglo nepovoljno da utiče na nastavak pregovora.

Ankara je krajem prošlog mjeseca saopštila, komentarišući spekukacije o mogućem povlačenju vojnika iz BiH kada Kipar preuzme komandu na zajedničkim snagama, kao predsjedavajući EU, da ta promjena u formalnoj komandi neće uticati na turske snage i da nije planirano povlačenje.

Jedan turski dnevnik ranije je objavio da će se Turci povući kako ne bi dobijali naredbe od kiparskih Grka.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com