U BiH žive Bin Laden Krupić, Brus Li, Ronaldo, Fidel, Muhamed Ali, Huda, Hamlet…

Trend davanja neobičnih imena sve je više zastupljen na teriroriji Bosne i Hercegovine, pogotovo u Federaciji, piše Srna. Tako u Sanskom Mostu živi Bin Laden Krupić. Riječ je o 11-godišnjem dječaku kojem su roditelji dali ime po najpoznatijem svjetskom teroristi i vođi Al Qaide Osami Bin Ladenu koji je ubijen ove godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, u Livnu živi djevojčica po imenu Titka, dječaci Nehru i Naser, u Cazinu Temza, u Ključu Brus Li i Ronaldo, a u Bihaću Hamlet, Fidel, Muhamed Ali i Huda.

Roditelji u poslijeratnom periodu djeci često daju imena filmskih junaka, heroina iz meksičkih sapunica, ali i robnih marki, te vjerskih, sportskih i estradnih ličnosti, navode u federalnom Zavodu, piše Srna.

U BiH, za razliku od nekih evropskih zemalja, ne postoji zakon koji roditeljima zabranjuje da svojoj novorođenoj djeci daju “ružna”, neprimjerena ili kompromitirajuća imena.

Latinsku izreku “Nomen est omen”, što u prevodu znači “ime je znak”, mnogi roditelji vjerovatno nemaju na umu kada djeci daju imena, a pri tom ne razmišljaju mogu li im u životu zadati glavobolje i stvoriti probleme i neugodnosti zbog eventualnog izrugivanja okoline.

(VIsokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com