Nezaposlenost mladih u BiH premašila 50 posto

Institut za razvoj mladih KULT prenosi tekst kolumne pisane povodom zabrinjavajućeg procenta nezaposlenih mladih i diskriminacije s kojom se susreću tokom traženja prvog zaposlenja, autora Rusmira Pobrića.

U posljednjih deset godina, kako navodi, broj nezaposlenih u Federaciji BiH povećao se za više od 90 hiljada. Od 368.922 nezaposlene osobe u Federaciji BiH gotovo polovina prvi put traži zaposlenje.

„Kako su prenijeli mediji prošle godine, hrvatska stopa nezaposlenosti mladih približila se 40 posto te je prema podacima Eurostata druga najveća stopa nezaposlenosti mladih u Evropi. Ispred naših susjeda samo je Španija. Međutim, Španiji baš i nije bilo teško osvojiti ovu ‘laskavu titulu prvaka’ jer je izostalo učešće prave konkurencije, istinskog šampiona u nezapošljavanju mladih: Bosne i Hercegovine. Nazaposlenost mladih u BiH odavno je premašila 50 posto”, stoji u tekstu kolumne.

Autor među ostalim navodi da je alarmantno kada vlasti krše zakone, a posluh očekuju od građana. Sve što je vezano za mlade, općenito, vlasti ne smatraju ozbiljnim, pa tako ni zakone o mladima, što pokazuju ne provodeći ih.

Dugoročno, nezaposleni mladi postaju siromašni, a siromaštvo je glavni uzrok njihove pasivnosti i društvene isključenosti.

Uzrokovana pasivnost mladih dovodi do toga da naše društvo dobiva dugoročno neupotrebljive generacije, koje neće moći pokretati pozitivne promjene, koji neće moći učestvovati u razvoju privrede, koji neće moći zasnovati porodice, koji se neće posvećivati cjeloživotnom učenju i konstantnom usavršavanju.

U našoj zemlji izostaju ozbiljni programi zapošljavanja mladih. Kada izostaju programi, normalno je da izostaju i budžetska sredstva za tu svrhu jer nema osnova za njihovo planiranje.

Autor kolumne ukazuje i na to da se prilikom apliciranja za posao od mladih traži radno iskustvo koje oni nigdje ne mogu steći: obrazovni sistem ne nudi praksu a pripravnički staž rijetki dobiju priliku obaviti. Dobrovoljni volonterski rad ne priznaje im se kao radno iskustvo.

Novi zakon o radu u Federaciji, čije se usvajanje uskoro očekuje, trebao bi ispraviti ovu nelogičnost i preimenovati volontiranje u besplatan pripravnički rad.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com