Prihvaćena inicijativa za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je na jučerašnjem zasjedanju prihvatila Inicijativu Senaida Begića, zastupnika Socijaldemokratske partije BiH, za izmjene i dopune federalnog Zakona o zdravstvenom osiguranju, u smislu da se umjesto trenutih 11 zavoda, predvidi formiranje jedinstvenog federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, dok bi se kantonalni zavodi prestrukturirali u službe.

Zaključak, kojim Skupština ZDK pokreće Inicijativu za izmjene i dopune federalnog Zakona o zdravstvenom osiguranju, bit će dostavljen predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na dalje postupanje.

Ovakvom reformom najviše koristi bi imali osiguranici, posebno u dijelu koji bi se odnosio na ukidanje velikog broja kantonalnih administrativnih barijera, došlo bi do ujednačavanja prava osiguranih lica na području cijele Federacije BiH, te se više ne bi moglo desiti da osiguranici sa jednog dijela Federacije imaju više prava od osiguranika sa drugog područja FBiH.

Ova reforma bi omogućila jedinstven način pristupa, djelovanja i poboljšanja zdravstvene zaštite na nivou FBiH. Trenutno postojeći decentralizirani i raznolik sistem zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja u BiH predstavlja poteškoću za jednak pristup zdravstvenim uslugama i zdravstvenom osiguranju za sve građane BiH.

Servisi zdravstvene zaštite, koji se pružaju osiguranicima po principu nadležnosti i registracije osiguranika u pojedinim kantonima ili entitetima, nisu prenosivi između dva entiteta, niti između kantona. Osobe zdravstveno osigurane u različitim entitetima, kao i kantonima, imaju različita prava i različit pristup zdravstvenoj zaštiti, čak iako plaćaju iste iznose doprinosa.

Formiranjem jedinstvenog Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja barem bi u FBiH došlo do ujednačavanja prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja osiguranih lica na području ovog entiteta.

Vezani članci

Raste broj hospitalizovanih u ZDK, sve više zaraženog medicinskog osoblja

VISOKOIN.COM

Markice po cijeni od 20 KM mogu se uplatiti do 31.marta

VISOKOIN.COM

Raste broj zaraženih, a zeničkoj bolnici nedostaje testova

VISOKOIN.COM

FBiH: U proteklom danu testirano 416 uzoraka, deset pozitivnih na Covid 19

VISOKOIN.COM

Obnova zgrada i stručan kadar povećali interes djece i roditelja za vrtiće

VISOKOIN.COM

Izetbegović: Ne vjerujem da ćemo pronaći rješenje

VISOKOIN.COM